In memoriam: Henk Vreekamp (1943-2016)

Dominee Vreekamp regelmatig te gast in EO-programma's

in Christelijk Nieuws

De maandag overleden PKN-predikant Henk Vreekamp werd regelmatig gevraagd door EO-programma's omdat hij zijn warme verteltrant combineerde met unieke expertise. Dr. Vreekamp verdiepte zich in de heidense (Germaanse) wortels van het christendom in Nederland. Hij was er van overtuigd dat christenen juist veel meer zouden moeten wortelen in het Jodendom.

Afgelopen maandag kwam de emiritus PKN-predikant om het leven toen hij werd aangereden door een auto in zijn woonplaats Epe. Vandaag wordt hij begraven.
Opmerkelijk en mooi was een twitter-bericht dat Henk Vreekamp verstuurde een paar uur voordat hij werd aangereden. De tweet werd ook opgenomen op de rouwkaart.

@HenkVreekamp

"De laatste dag van het jaar vandaag. Morgen is het nieuwjaarsdag. Een nieuwe lente en een nieuw geluid.”

5 media-optredens van Henk Vreekamp

De afgelopen jaren trad Vreekamp regelmatig op op radio en TV. We hebben 5 van zijn bijdragen geselecteerd.

1. Geloof en een Hoop Liefde - 27 januari 2015 in Nijkerk
Een jaar geleden was Dr. Vreekamp te gast in het EO-programma 'Geloof en een Hoop Liefde'. We zien hem daar ten voeten uit: in deze reportage laat hij zien waarom hij zo bevlogen is door zowel de heidense als de Joodse wortels van ons christendom. Bekijk deze uitzending vanaf minuut 17.

2. Moraalridders - 6 oktober 2010 'Urker moord moet alarmbel voor kerken zijn'
In oktober 2010 haalde dr. Henk Vreekamp zelfs het landelijke nieuws. Ons land was in de ban van een mysterieuze moord op Urk waarbij ook occultisme in het spel zou zijn. Vreekamp wees ons op de nog overal aanwezige heidense invloeden op het christendom in Nederland, en dus ook in Urk.

3. Dit is de Zondag: portretterend interview
Twee jaar geleden was Vreekamp een uur lang te gast in het Radio 1 programma 'Dit is de Zondag'. Hij vertelt over zijn achtergrond, drijfveren en de heidense invloeden op christelijke rituelen rond de jaarwisseling.

4. De Nachtzoen - 23 november 2011
Ook in het IKON-programma 'De Nachtzoen' kwam Henk Vreekamp een keer langs om ons 'in te stoppen'. Hoe kijkt Vreekamp naar nacht en duisternis?

5. Radio 5 'Door de Wereld' - Wandelen met Freyja
André Diepenbroek wandelt in deze radiodocumentaire met Henk Vreekamp over de Veluwe op zoek naar sporen van heidendom die nu nog te vinden zijn. Indrukwekkend hoe Vreekamp kan vertellen in de "grootste woestijn van Europa".

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons