Hoe vergeef je je gewelddadige ex?

"Ik zou geen gas geven, maar uitstappen en hem een hug geven"

in Mediatips

“Ik moest de knappe gastvrouw zijn, een geweldige kok in de keuken en de hoer in bed". Zo omschrijft Mieke haar huwelijk met Albert. Het begint zo mooi. Ze is nog maar een tiener als ze smoorverliefd wordt op die lange slungel met zijn blonde haren. Helaas duurt die pure liefde maar kort.

Zodra ze getrouwd zijn, verandert Albert. Mieke moet ultrakorte rokjes dragen, haar haar blonderen en worden wie ze niet is. Als ze weigert, volgen er dreigementen. Mieke wordt een doodsbang vogeltje.

Ze krijgen samen drie kinderen, maar Albert wil ze eigenlijk niet. Als Mieke ten einde raad is en wil scheiden, lopen de bedreigingen naar een hoogtepunt. “Als je weggaat vind je je kinderen terug tussen 6 plankjes”, wordt haar voor de voeten geworpen. Ze besluit te blijven, doodsbang dat haar kinderen het slachtoffer worden van haar man.

"Ik kan vergeven, omdat ik zoveel liefde ervaar van Jezus."

Stoeptegel
Dan barst de bom. Op een nacht vliegen de meubels door de kamer en slaat Albert de boel kort en klein. Mieke vlucht met de kinderen naar een politiebureau en komt terecht in een blijf-van-mijn-lijfhuis, ergens in het zuiden van het land. Maar zodra ze na 5 maanden in een eigen huis woont, weet haar ex haar toch te vinden en gooit hij een stoeptegel door haar raam. Gelukkig grijpt de politie in. Dat is de laatste keer dat ze Albert ziet.

In diezelfde tijd komt haar zus tot geloof. Dat heeft op Mieke ook een grote impact: ze vraagt Jezus om ook in haar leven te komen. Die beslissing verandert haar hele doen en laten. Maar hoe gaat ze om met de haatgevoelens die ze voelt? Miekes antwoord is verrassend: “Je leest in de Bijbel over vergeving. Niet alleen over vergeving ontvangen, maar óók degene vergeven die jou naar het leven staat. Ik kan vergeven, omdat ik zoveel liefde ervaar van Jezus. Als mijn ex nu voor mijn auto zou lopen, zou ik geen gas geven, maar uitstappen en hem een hug geven.”

Het spijt me
Naast het verhaal van Mieke besteedt De Verandering zaterdag ook aandacht aan de kracht van vergeving in het leven van Berry Vlasman. Zijn vader heeft spijt van het slechte voorbeeld dat hij Berry gegeven heeft. Is Berry in staat om deze ‘het spijt me’ van zijn vader te accepteren?

Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering, zaterdag 12 maart om 18.40 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons