'Het Naaiatelier': must-read voor alle christenen

Mirjam van der Vegt schreef het christelijk actieboek

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland komen iedere week vluchtelingen samen om hun talenten te ontwikkelen in een naaiatelier. Schrijfster Mirjam van der Vegt: “Dat atelier is zo’n bijzondere plek, ik móést er een boek over schrijven.”

Huis van Vrede
Het naaiatelier is onderdeel van Huis van Vrede, de naam van een groep ‘volgelingen van Jezus’ in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Wekelijks werkt er een groepje vluchtelingen aan kledingstukken, tassen of bijvoorbeeld zeefdrukken. Mirjam is een vaste bezoeker. “Er gebeuren daar zo veel bijzondere dingen, dat een boek erover al een paar jaar in mijn hart rondzong. Het gaat niet om geld of resultaat, maar om liefde en ontmoeting. Mensen ontmoeten er medevluchtelingen die in hun land van herkomst vijand waren. In mijn boek gebeurt dat ook – de hoofdpersoon is gebaseerd op verschillende verhalen die ik hoorde. Hij moet samen met iemand die in Afghanistan zijn vijand was, werken aan een trouwjurk. Dat gebeurt hier in het echt ook.”

Leefwereld
Mirjam beseft dat zulke verhalen voor lezers vaak een ver-van-mijn-bedshow zijn. “Dat geldt zelfs voor mij, ook al trek ik veel met deze mensen op. Hun leefwereld is niet de mijne. Maar zodra ik met deze jonge vluchtelingen in gesprek ga, word ik geconfronteerd met mijn eigen angsten, vooroordelen en verlangens. Ik ontdek dat mijn wereldbeeld niet per se juist is, en dat je verbinding kunt leggen over taalbarrières heen. Dat liet me zien dat Gods liefde alle grenzen overstijgt.”

Verplichte kost
In een recensie noemt het Reformatorisch Dagblad dit actieboek 'must-read': "Ik zie Het naaiatelier als verplichte kost voor iedereen, zéker nu de vluchtelingenproblematiek zo actueel is. Mirjam van der Vegt verstaat de kunst om met woorden de situatie van Jabir te schetsen zonder te veel te zeggen. Je kijkt in zijn wereld, voelt zijn gevoelens en kijkt met zijn ogen. En dan ontdek je de paradox dat woorden onmachtig zijn om iemands diepste gevoelens onder woorden te brengen als de situatie door anderen niet begrepen wordt. De kloof tussen de vluchteling en het land van aankomst en diens inwoners is levensecht aanwezig. De lezer ziet hoe onmogelijk is het de juiste maatstaf te hanteren waarop je iemand afwijst of toelaat in je land. En dan begrijp je dat voor iedereen de deur van het Huis van Vrede openstaat. Omdat we Zijn open armen moeten laten zien. Begrepen of niet."

Het boek Het naaiatelier is tijdens de Actieweek Christelijke Boek van 9 tot en met 19 maart gratis verkrijgbaar bij besteding van minimaal € 12,50 aan boeken. Dan ligt ook Mirjams nieuwe boek Adem de Dag in de winkel. Kijk voor informatie over de tour met het naaiatelier op Mirjamvandervegt.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons