Groeien door kritiek

3 tips om er beter uit te komen

Heb jij je weleens afgevraagd hoe je het best met kritiek om kunt gaan? Kritiek hoeft niet negatief te zijn: het biedt namelijk groeimogelijkheden!

Hoe is het mogelijk? Je kunt honderd complimenten krijgen over iets wat je goed of mooi hebt gedaan of over wie je bent en maar één negatieve, maar die ene negatieve blijft hangen… In plaats dat je je blij en bemoedigd voelt doordat je zoveel mooie woorden hebt gehoord, voel je je aangevallen, afgewezen of op je nummer gezet. Gevoelens van boosheid, verdriet en teleurstelling vinden hun weg naar boven. Zeker op de momenten dat je je al kwetsbaar voelde, kan kritiek voelen als een onverwachte dolksteek.

Toch dat hoeft niet zo te zijn: kritiek kan er ook voor zorgen dat je groeit en leert.

Drie tips om op een goede manier met kritiek om te gaan:

1. Luister en observeer

De meeste mensen die kritiek krijgen, zijn geneigd om zichzelf onmiddellijk te verdedigen. Wanneer je meteen in de verdediging schiet, kun je niet van kritiek leren. Ook is de kans groot dat je maar half hoort wat er gezegd wordt en kijk je niet goed naar hóe iemand iets zegt. Is de ander boos? Is de ander teleurgesteld? Is de ander welwillend, maar wil hij of zij je alleen maar iets meegeven waar je van kunt leren? Als je jezelf gunt om te luisteren en te observeren, kun je veel beter incasseren wat er gezegd wordt en hoe iets bedoeld is. Is het echt alleen maar negatief? Is de kritiek gemunt op jou als persoon of gaat het over iets wat je gedaan of gezegd hebt?

2. Ga het gesprek aan

Waak ervoor dat je de gedachten van de ander invult of dat je gaat gissen wat hij of zij er eigenlijk mee bedoelt. Ga liever het gesprek aan. Heb je de kritiek per mail of sms gekregen? Bel de ander op en/of maak een afspraak, maar ‘vecht’ het niet per mail of sms met elkaar uit. Daar komen alleen maar misverstanden van. Wanneer je het gesprek aangaat, heb je de mogelijkheid om door te vragen, zodat je zeker weet of je de kritiek goed hebt begrepen. “Wat bedoel je hier precies mee? Op welk moment heb ik dat gedaan? Wat zou ik volgens jou de volgende keer anders kunnen doen? Hoe belangrijk is dit voor je? Waarin heb ik je benadeeld?”

3. Weeg de kritiek af

Is de gegeven kritiek (volgens jou) terecht of onterecht? Kritiek is regelmatig projectie van de ander. Je hoeft dus niet alles klakkeloos voor waar aan te nemen. Ben je erg kwetsbaar voor kritiek? Beeld je dan in dat je een glazen stolp om je heen hebt met hier en daar gaten erin. Een groot deel van de ‘kritiekpijlen’ mag je laten afketsen op de glazen stolp: ze zijn eigenlijk niet voor jou bedoeld. Het is projectie, veroordeling of angst van de ander. Maar een deel van de pijlen, zul je moeten oppakken en bekijken, want daar moet je wel wat mee. Dit is de kritiek waar je van kunt leren en waar je van kunt groeien. Dat is niet altijd leuk om te horen en het kan ook echt wel even pijn doen. Voel die pijn gewoon maar even, haal dan adem en denk erover na hoe je het in het vervolg anders kunt aanpakken.

 

 

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons