'God nog lang niet verdwenen uit Nederland'

Drayer: Onderzoeksresultaten KRO-onderzoek zijn vergelijkbaar met 10 jaar geleden

in Christelijk Nieuws

Een overgrote meerderheid van 82 procent van de Nederlanders komt nooit of bijna nooit in een kerk, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de KRO. Maar God is nog lang niet verdwenen uit Nederland, dat betoogt columniste Elma Drayer bij Dit is de Dag.

Definitie kwestie
“Volgens mij is het een definitie kwestie”, zegt Drayer. “Een ‘ietsist’ is volgens de onderzoekers iemand die denkt dat iets als een hogere macht hun leven beheerst, en een agnost wordt omschreven als iemand die niet zeker weet of er een god of hogere macht bestaat. Dat lijken mij hele discutabele omschrijvingen.”

Volgens Drayer is de situatie vergelijkbaar met die van tien jaar geleden, maar liggen de verhoudingen anders. “Wanneer je kijkt naar het aantal ‘ietsisten’ en agnosten, is dat bij elkaar opgeteld gewoon hetzelfde als toen”.

'God nog lang onder ons'
Een opvallende meerderheid was het eens met stellingen als “religie moet je bijeenzoeken in de wijsheid van allerlei tradities en ideeën”, en “ik vind dat je waarheid innerlijk moet ervaren”. Drayer: “Volgens mij zijn dat behoorlijk 'ietsist' of agnost-achtige mensen”. Daarnaast doet orthodoxie het opvallend goed bij de jongeren. “Al met al denk ik dat de god van Nederland hier nog heel lang onder ons is”, zegt Drayer.

Bron: Dit is de Dag

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons