Gezocht: 'Goeie christenen'

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Volgende week beginnen we met 'de Tafel van Tijs', een nieuw christelijk opinieprogramma. Elke week zitten er bij mij twee christenen aan tafel die meepraten over opmerkelijke kwesties uit het nieuws.

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met het zoeken van ‘goeie christenen’. En dan goed niet in de zin van ‘deugen ze?’, maar ‘zijn ze geschikt voor deze rol?’.

We hebben diverse pilots gemaakt om uit te vogelen wie er geschikt zouden zijn. Christenen met originele, de borreltafel overstijgende opinies zijn er natuurlijk genoeg. Maar dan begint het pas... Want het lijkt misschien simpel, vijf minuten zinvol praten op tv, maar dat is het niet. Bedachtzaamheid is in het dagelijks leven bijvoorbeeld een prima eigenschap. 

Op televisie is het al gauw dodelijk. ‘Hallo! De camera loopt! Wat vindt u nou? Kom tot uw punt!’ Een beetje een grote mond is ook wel handig. Want je moet soms echt even een punt maken, terwijl anderen ook het woord willen. Een te grote mond daarentegen is juist heel naar: zit er weer zo’n christen te roepen! En een beetje een vriendelijke uitstraling graag, want onsympathieke christenen zijn geen reclame voor het christendom...

Wat ook wel handig is, is dat de panelleden het nieuws een beetje volgen. Het is de bedoeling dat ze tijdens 'de Tafel van Tijs' ook zelf onderwerpen inbrengen. Als iemand dan denkt dat het Oekraïne-referendum over de ramp met de MH17 gaat, is dat toch wat ongemakkelijk...

Wat we zoeken, zijn dus goed communicerende, een beetje brutale, goed geïnformeerde, maar zeker ook bescheiden, vriendelijke ogende chris- tenen. Met een originele mening. Klusje. Maar het gaat lukken!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons