Feedback of veroordeling?

De manier waarop je reageert bepaalt veel.

Wanneer je een ander feedback geeft, wil je graag dat dit goed overkomt en dat de ander hier iets aan heeft. Om je te helpen op een goede manier feedback te geven, heeft Carianne Ros een aantal tips op een rijtje gezet.

De wereld snakt naar liefde. Jezus kwam naar de wereld om haar te redden, niet om over haar te oordelen (Johannes 3:17). Het lijkt op of de wereld alleen nog maar bestaat uit het moeten voeren van ‘beoordelingsgesprekken’. Ouders, juffen, bazen, journalisten, critici, je buurman, je schoonzus of je partner: ze lijken allemaal een mening te hebben over wat jij wel of niet goed doet. Maar ja, eerlijk is eerlijk… oordelen we zelf niet net zo hard?

We hebben feedback en constructieve kritiek nodig om te kunnen leren. Wanneer het voelt alsof je veroordeeld wordt, dan zul je er niet van groeien. Het zal je eerder verlammen. Jezus zei: ‘Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt. Want op grond van het oordeel dat je velt, zal er over je geoordeeld worden, en met de maat waarmee je meet, zal jou de maat genomen worden.’ (Matteüs 7:1,2)

Hoe kun je op een goede manier iets aangeven aan de ander, zonder de ander te veroordelen?

Stel jezelf drie vragen voordat je feedback geeft of kritiek uit:

1. Is het nodig dat ik dit zeg?

Soms is het beter als je gewoon bidt en je mond houdt. Denk na over wat je zegt en tegen wie je iets zegt. Heeft de ander hier echt iets aan of wil je eigenlijk je eigen pijn en projectie graag even kwijt? Wil je de ander opbouwen, of wil je je gal spuwen?

Andersom kan het ook zijn, dat je het misschien moeilijk vindt om iets te zeggen, maar dat je juist wel je mond open moet doen. Als jij alles maar inslikt en niets zegt, dan zul je op een gegeven moment de neiging hebben om een hele emmer aan rotzooi ineens over iemand heen te gooien. Dat is ook niet goed. Wanneer je niets zegt kun je iemand zijn of haar leerproces ontnemen. Denk erover na wat de consequenties kunnen zijn als je iets juist wel of niet iets tegen iemand zegt.

2. Is het opbouwend en liefdevol wat ik zeg?

Jezus wil graag dat we continu (dus altijd!) liefdevol spreken, zowel qua toon als qua inhoud. Liefdevol spreken houdt in dat datgene wat je zegt opbouwend en bemoedigend voor de ander is. En ja, dat kan soms pijn doen, maar wat je zegt is nooit bedoeld om de ander af te breken, maar er altijd op gericht om de ander te laten opbloeien.

3. Is de timing waarop ik zeg goed?

Het moment waarop je iets zegt is ook van groot belang om iets goed over te laten komen. Denk na wanneer het een goed moment zou zijn om iets aan te kaarten.

  • Mensen kunnen niet twee dingen tegelijk. Dus als jij wilt dat de ander hoort wat je zegt, zorg er dan voor dat je een moment uitkiest waarop jullie niet afgeleid worden door iets of iemand anders.
  • De meeste mensen vinden het heel vervelend als er andere mensen bij zijn, wanneer ze iets te horen krijgen wat niet zo leuk is. En de kans is groot dat de ander zich dan gaat verdedigen of terug gaat in de aanval, in plaats dat je een constructief gesprek hebt met elkaar. Dus zeg het liever wanneer jullie met z’n tweeën zijn.
  • Geef ook geen feedback op het moment dat jullie op het punt staan om weg te gaan of ’s avonds laat. Voer geen halve gesprekken en maak ook geen losse (zogenaamd behulpzame) opmerkingen, maar zorg ervoor dat je tijd en ruimte hebt om een gesprek te voeren.

Auteur: Carianne Ros


Lees ook: Groeien door kritiek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons