En nu: laten we dansen!

Evenement afgelast na bedreigingen

Donderdag zouden ze dansen met vluchtelingen. Stichting Gastgezin voor een vluchteling en andere vrijwilligers organiseerden een bijzondere avond; donderdag 17 maart zou het zover zijn. Helaas maakte de organisatie vandaag bekend dat het evenement moest worden afgelast wegens ernstige bedreigingen.

Bijvoorbeeld in de Facebook-groep ‘Macht aan de PVV’ werden in de afgelopen dagen ernstige bedreigingen geuit tegen het evenement. ‘Ik doneer wel een handgranaatje daarbinnen’, ‘We moeten het huis met dat volk tot de grond laten afbranden’ en ‘een bom erop’ zijn enkele voorbeelden van uitingen van haat tegen deze avond.

Compassie en verbinding
Jurien ten Brinke van ‘Gastgezin voor een Vluchteling’ reageert op Facebook: “Wij zijn geraakt door de haat die spreekt uit een aantal van de bedreigingen die zijn geuit in de richting van het initiatief ‘Dansen met Vluchtelingen’. Wij willen ons zeker niet laten intimideren door haat maar ons juist inzetten voor compassie en verbinding. Daarom willen wij vluchtelingen, die situaties van geweld en haat ontvluchten vriendschap en perspectief bieden.”

Dansen geeft hoop
Nog maar enkele dagen geleden vertelde mede-organisator Mirjam van der Vegt nog enthousiast over het initiatief: "Soms denk je: wat een ingewikkelde wereld, ik snap niets van die mensen. Maar als je met elkaar danst, spreek je ineens dezelfde taal: die van vreugde en beweging. Dat geeft me zoveel hoop!". Helaas liep het anders en wordt er donderdag niet gedanst.

Ontmoeting
Een van de lessen van het programma Rot op naar je eigen land is dat ontmoeting met vluchtelingen een grote verandering teweeg kan brengen. Ontmoeting laat geen ruimte voor een makkelijke mening. Zodra je iemand ontmoet, kun je ontdekken dat het net zo goed jezelf had kunnen overkomen. Als je bijvoorbeeld in Irak of Syrië had gewoond. Maar daar woon je niet. Je woont hier, in Nederland, waar je niet hoeft te vluchten voor oorlog en terreur.

Treurig
Wat een enorme teleurstelling voor de initiatiefnemers en voor de vluchtelingen die zouden meedoen. Ook nu weer blijkt hoe gevaarlijk de oproep om #inverzet te komen is. Maar misschien is het vooral wel bijzonder treurig voor de mensen die dit soort haat spuien op sociale media. Hoe donker moet de bril zijn waardoor je dan naar de wereld kijkt.

Dansen
Gelukkig blijven er mensen die geloven dat liefde sterker is dan haat. De Zweedse zangeres Charlotte Höglund zong het dertig jaar geleden al:

You can never conquer
With a heart full of hatred
Never win the battle over evil with hate

Only love is the answer
Only love is the answer
Only love is the answer
In a world full of hate

Het lijkt me een prachtig nieuw volkslied, om elke dag te zingen. En wat zou ik er graag op dansen. Ja, ook met vluchtelingen. En met iedereen die zichzelf en de ander levensruimte gunt. Laten we dansen, dansen, dansen.

 Auteur: Marco van der Straten

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons