Eerste concert 'zingende dominee'

Voorganger Leen Koster treedt op met live-band

in Geloven

Voorganger Leen Koster had al vaker te horen gekregen dat hij iets met zijn zangstem moest gaan doen, maar toen hij zijn jarige dochter met een weergaloze cover van Marco Borsato verraste, vond ze dat haar vader er niet meer onderuit kon. Zaterdag 12 maart presenteert hij zijn debuut-cd 'Diep van binnen' tijdens zijn eerste concert.

“Mijn liedjes gaan over wat er diep van binnen bij ons allemaal leeft,” vertelt Leen Koster, voorganger in een evangelische gemeente in Nieuwerkerk aan den IJssel. Regelmatig onderbreekt Leen zijn preken om een lied te zingen. Dat begon met een bijzondere gebeurtenis die hij zelf absoluut niet zag aankomen. “Aan het eind van een preek nodigde ik mensen uit om naar voren te komen voor gebed, zoals dat vaker gebeurt in onze gemeente. Terwijl mensen naar voren liepen, begon de pianist een lied te spelen en kreeg ik opeens woorden in mijn hart die ik begon te zingen. Die woorden waren zo vertroostend dat ik iemand in huilen zag uitbarsten, maar ik weet nog steeds niet wat ik toen gezongen heb.”

Stroomversnelling
“Mensen die me regelmatig hoorden zingen, zeiden wel vaker dat ik meer moest gaan doen met mijn stem, maar ik hield de boot af, totdat mijn dochter er na die verjaardagscover zo sterk op aandrong.” Leen mailde de christelijke muziekproducent Ecovata om advies, waarna alles in een stroomversnelling raakte. “De cover voor mijn dochter had ik meegestuurd. Al snel zat ik samen met Ralph van Manen en Wim Rebergen teksten en muziek te schrijven. Daarna gingen we de studio in om mijn eerste cd op te nemen.”

Uit het leven gegrepen
Inmiddels staat Leen bekend als ‘de zingende dominee’ of de ‘christelijke Marco Borsato’. Een overeenkomst met deze artiest is dat de teksten uit het leven gegrepen zijn. “Soms gaan ze over mijn eigen leven, zoals Jij over mijn vrouw, Papa over mijn vader die er nooit voor me was, terwijl Veel te vroeg gebaseerd is op een gedicht dat een gemeentelid schreef over het verdriet na haar miskraam. Natuurlijk heb ik haar om toestemming gevraagd.”

‘Nu al veel reacties’
De ‘zangcarrière’ van de voorganger trekt de aandacht. Diverse kranten hebben hem geïnterviewd en hij heeft al opgetreden, onder meer bij de Zilveren Duif, TV West en Groot Nieuws Radio. Binnenkort volgt zijn eerste concert. “Als ik zie dat ik ook al bovenaan heb gestaan in de download-toptien van SBS 6, voel ik mij heel dankbaar dat ik zo’n brede doelgroep bereik, onder wie mensen die helemaal niet in God geloven. Ik merk dat Hij me wil gebruiken om harten te raken. Het doet me goed dat ik nu al veel reacties krijg van mensen die er troost uit putten.”

‘Alles op Zijn tijd’
“Soms krijg ik wel te horen dat ik dit al jaren geleden had moeten doen. Dan zeg ik maar: ‘Alles op Gods tijd.’ Ik kon er nu echt niet meer omheen. Waar dit eindigt, is helemaal in Gods hand, maar ik doe het met passie en ik zie dat Hij harten aanraakt. Aan Hem alle eer!”

Concert en cd-presentatie
Leens debuut-cd Diep van binnen zal worden gepresenteerd tijdens zijn eerste concert – met live-band – op zaterdag 12 maart, om 19.30 uur in het kerkgebouw van de Nieuw Testamentische Gemeente IJsselstein

Tekst: Bart van Delen 

Beeld: Jane Lasonder 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons