“Een deken die altijd verwarmt”

Petra de Joode over haar nieuwe programma: Zin, Zout en Zegen

in Mediatips

In het nieuwe NPO Radio 5-programma ‘Zin, Zout en Zegen’ neemt radiopresentator Petra de Joode iemand mee naar zijn of haar kerk. Ze wil weten wat hem of haar daar brengt en wat diegene mee naar huis neemt. Maar hoe kwam Petra zelf bij haar kerk en bij de radio terecht?

“Als ik jouw stem hoor, is het net of je naast me zit op de bank en mijn hand vasthoudt.” Dat is het mooiste compliment dat Petra de Joode ooit van een luisteraar kreeg.
De kerk die ze laat zien, is minstens zo intiem. “Het is echt een kleine-huis-op-de-prairiekerk,” zegt Petra over het knusse, zachtgele gebouwtje aan de Loosdrechtse plassen. De winterzon werpt felle lichtbundels op de middelste bank, waar Petra het liefst zit. “Vrienden halen mij altijd thuis op en dit is hun plek, ik zit graag bij hen.” De banken liggen vol gepersonaliseerde liedboeken, met Bijbelse taferelen geborduurde kussentjes, en blikken pepermunt. “Het is hier vrolijk en luchtig. Soms vergeet de organist een couplet te spelen en dan roept iemand: ‘Nog één, Jan!’”

Collectestok
Petra belandde in deze kerk dankzij haar huwelijk. “Ik zei altijd: ‘Als de jongen met wie ik trouw al lid is van een kerk, dan sluit ik me daar aan.’ En hij was Nederlands-gereformeerd. Ik ben hier altijd blijven hangen, het is vertrouwd.” Petra pakt een collectezak met een lange stok en doet voor hoe ze tot vorig jaar als diaken de rijen langs ging. “Dat is moeilijk hoor, je moet uitkijken dat je niemand met die stok in z’n gezicht port. Mijn tijd als diaken was fijn, we hadden als kerkenraad openhartige gesprekken en kwamen nader tot elkaar.”

Orgelliefde
De trap naar het orgel is niet veel meer dan een ladder. “We hebben een mevrouw van 80 die nog regelmatig dat wankele trapje opklimt. Ze speelt graag en goed, al heeft ze niet meer de kracht om lekker uit te halen.” Petra houdt van orgelmuziek. Toen ze nog Laat ons de rustdag wijden presenteerde, kwam ze prachtige orgels tegen. “Beroepsorganisten die met hart en ziel christen zijn, kunnen je zo mooi meenemen in een psalm.”

Rondje om de kerk
Na het bekijken van de kerk, loopt Petra er in Zin, Zout en Zegen met de gast een rondje omheen, en vraagt ze buurtbewoners wat zij van de kerk merken. Geeft de kerk smaak? Het programma zelf heeft dat volgens Petra wel. “In Zin, Zout en Zegen vertellen we geen succesverhalen, maar laten we zien dat mensen in hun leven iets aan de kerk hebben.”

Petra’s kerkdienst
Een schriftlezing, een preek, muziek, een getuigenis en een zegen. Het zijn vaste onderdelen in de meeste kerkdiensten en ze komen dus ook terug in Zin, Zout en Zegen. Petra vult ze in op haar eigen manier.

Getuigenis
“Ik weet nog goed dat ik net gescheiden was en ’s avonds presenteerde op Radio 2. De technicus vroeg: ‘Hé, jij gaat naar de kerk, heb je nou veel steun aan dat geloof?’ Ik zei: ‘Het trekt me er wel doorheen, ja.’ Hij: ‘En zo’n kerk? Als jij nu in financiële moeilijkheden komt, zijn ze er dan ook voor je?’ Ik reageerde: ‘Ja, dan ben je er ook voor elkaar.’ Daar was ‘ie zo van onder de indruk! Zoek maar eens een veiliger plek in deze wereld.”

Schriftlezing
“Mijn favoriete Bijbeltekst is Jesaja 25:6-8. God heeft het daar over een feestmaal dat Hij organiseert op Zijn berg. Met goede wijn.” Het is een beeld dat Petra inspireert: “Dus God denkt: ‘Ik ga een feest geven voor iedereen, wat zullen we eens gaan doen? Weet je wat, we gaan lekker eten, want daar houden ze zo van.’ Zo leuk dat Hij daar aan denkt!”

Lied
Een lied dat veel voor me betekent, is gezang 487 van Huub Oosterhuis. ‘De Heer heeft mij gezien, en onverwacht ben ik opnieuw geboren en getogen’. Ik vind dat zo’n troost.” Met gebroken stem: “Dat de Heer mij heeft gezien, daar snap ik helemaal niks van.”

Preek
“Ik heb heimwee in me, naar het volmaakte. Ik ben gemaakt voor de eeuwigheid. Die heeft geen eind en geen begin, dus ik was er altijd al, in Gods gedachten misschien. Nu moet ik het eventjes doen als mens, maar mijn ziel is aan God verwant en groter. Mijn ziel heeft heimwee.”

Zegen
“Ik zou de lezers en luisteraars willen zegenen met Gods liefde en Zijn trouw. Dat die als een deken om hen heen liggen. Een deken die altijd verwarmt. Amen.”

Zondag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Tekst: Femmeke Riezebosch
Beeld: Willem-Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons