Ds. Arie van der Veer roept op tot bezinning na 'God in Nederland'

Meer dan ooit is de vraag: "Hoe bereiken we mensen met het Evangelie?"

in Christelijk Nieuws

Het onderzoek 'God in Nederland' is de laatste dagen onderwerp van gesprek. Belangrijkste conclusie: het geloof in God verdwijnt steeds meer uit onze samenleving. Indrukwekkende feiten, maar liggen hier juist geen kansen voor christenen en de kerk in onze samenleving? We vroegen het drie bekende christenen.

De uitslag is niet verrassend, maar wel heel triest”, merkt ds. Arie van der Veer op. “Blijkbaar vindt het merendeel in Nederland geloven en de kerk geen aantrekkelijke zaak.” Toch ziet hij dat de secularisatie niet overal even hard toeslaat. “In Zwolle, waar ik woon, groeien de kerken. Duizenden mensen bezoeken de wekelijkse diensten. Diensten voor jongeren en studenten zitten stampvol.” De reden van dit succes? "Misschien de vorm van de dienst, die is niet meer zo traditioneel als vroeger. We zijn constant aan het zoeken naar de juiste vormen en aanpak om de mensen in de dienst te bereiken."

Laten zien waar we voor staan
Het onderzoek ‘God in Nederland’ werd voor het eerst gehouden in 1966. Het bestaat dus bijna net zolang als de Evangelische Omroep (1967). Kun je, gezien de laatste cijfers, zeggen dat de missie van de EO niet geslaagd is? “De missie van de EO is om mensen te bereiken met het Evangelie. Je kunt stellen dat het ons als EO helaas niet is gelukt om de secularisatie een halt toe te roepen. Maar ik zie geen reden om onze hoofden te laten hangen. We moeten ons wél afvragen in hoeverre deze uitslag vraagt om een andere aanpak. Meer dan ooit is de vraag: hoe bereiken we mensen met het Evangelie?” Volgens Van der Veer ligt de oplossing vooral bij onszelf. “We moeten meer laten zien waar we als christen voor staan. Als EO, als kerk, als individu. Het is belangrijk om in gesprek te komen met de mensen. Juist bij spanningen, zoals nu bijvoorbeeld rond de opvang van vluchtelingen, moeten we laten zien wat ons als christenen onderscheidt en welke offers we willen brengen.” Van der Veer pleit ervoor dat christenen radicaal voor hun geloof staan. “In de Bijbel staat dat als je God heel bewust volgt, daar een geweldige zegen vanuit gaat.”

Dicht bij de eigenlijke kern
Hoewel de ontkerkelijking zich in een enorm tempo voortzet, ziet politiek filosoof Govert de Buijs ook kansen. “Het is een spannende en nieuwe situatie. We gaan toe naar een echte minderheidskerk. Dat vraagt ook om op een andere manier present te zijn in de samenleving.”  Maar hoe doe je dat als kerk? “Door dicht bij de eigenlijke kern van haar boodschap te blijven. We moeten afkicken van onze eigen nostalgie. Niet verlangen naar hoe het was, maar kijken naar hoe de dingen nu zijn. Er is nog steeds veel behoefte aan zingeving, een moreel kompas.”

Oprecht van mensen houden
De uitkomst van het onderzoek verbaast ook Richard Roest, missionair predikant 'Hart voor Noord' in Nijmegen, niet. "Maar het doet me wel wat", vervolgt hij. "Het is zo onwijs gaaf om God te kennen." Hij begrijpt wel waar de duidelijke cijfers vandaan komen: "Dat God sterft om ons schoon te wassen, staat ontzettend ver van mensen af. Vaak hebben we in ons leven al zoveel mooie dingen, dat we niet direct zien wat de toegevoegde waarde van het geloof is. Terwijl geloven heel tof is, ook als je je leven redelijk op orde hebt." Om dat aan je medemens te laten zien, roept Richard op tot openheid. "Je mag iets laten zien van je enthousiasme voor God, persoonlijk en misschien wel prikkelend zijn. En vooral oprecht van mensen houden en betrokken bij ze zijn."

Welke kansen biedt de uitslag van het onderzoek volgens jou? Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.

Lees ook:

'God nog lang niet verdwenen uit Nederland'

'3 hoopvolle lessen uit 'God in Nederland'

'Mediaoverzicht over onderzoek 'God in Nederland'

'Onderzoek: Nederland is God kwijt geraakt'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons