De VVD en Pasen

'Pasen hoort bij Nederland'

in Christelijk Nieuws

‘Pasen hoort bij Nederland!’ zegt een stem vol overtuiging op nota bene GeenStijltv. Ik zit nog bij te komen van de conclusies van het rapport ‘God in Nederland’. Met alle nuances die in de dagen na publicatie ook loskwamen, blijft toch overeind dat geloof terugloopt in ons land.

Maar nu klinkt daar ineens een stem! ‘Pasen hoort bij Nederland!’ Vast een dominee of evangelist die tegen beter weten in zichzelf en zijn volgelingen moed inspreekt. Nee, het is Halbe Zijlstra, voorzitter van de grootste Tweede Kamerfractie van ons land, de VVD. Hij reageert niet op ‘God in Nederland’, maar op ander nieuws: de Hema spreekt niet langer van ‘Vrolijk Pasen’, maar van ‘Vrolijk voorjaar!’

Op hetzelfde GeenStijltv legde een hoge ome van de Hema uit waarom daarvoor is gekozen: mensen nemen aanstoot aan het woord Pasen... In post-christelijk Nederland neemt de leider van de VVD-fractie het op voor Pasen. Althans, voor het gebruik van het woord Pasen. Want het is wel dezelfde leider die onlangs voorstelde de bescherming van kerkgenootschappen op te heffen. Niet zozeer om christenen te pesten, maar om het salafisme te kunnen verbieden. Hetzelfde motief speelt een rol bij zijn pleidooi voor Pasen: het zijn vermoedelijk moslims die zich storen aan dat woord. Sommige moslims, om precies te zien.

Ik ben erg voor Pasen. En ik zou het grote onzin vinden als de Hema niet meer over Pasen spreekt, maar over voorjaar, wat overigens niet het geval is. Toch: een leider van een seculiere partij, die groot voorstander is van de scheiding van kerk en staat, die soms zelfs vindt dat religie achter de voordeur thuishoort, en nu ineens pleit voor Pasen. Ik moet er even aan wennen...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons