De eenzame wijze

"Wie kan ik opvrolijken met mijn sprankelende aanwezigheid?"

‘Ik ben op zoek naar een oude, eenzame wijze,’ zeg ik tegen een vriendin. ‘Iemand wiens bestaan ik kan opvrolijken met mijn sprankelende aanwezigheid. In ruil daarvoor wil ik dat diegene mij laat delen in diens wijsheid.’

‘Aha, liefdadigheid met een verborgen agenda,’ ontmaskert ze genadeloos mijn plan. ‘Nu ja,’ sputter ik, ‘ik offer mijn tijd. Daar mag toch wel iets tegenover staan?’ ‘Zei je offer?’ is haar vraag, vanonder een irriterend opgetrokken wenkbrauw. Soms is het beter om niet op haar woorden in te gaan. ‘Dus,’ zaag ik door, ‘als je een oude, eenzame wijze voor me weet...’ ‘Die bestaan niet,’ zegt ze cru. Ik zet me serieus in luisterhouding. ‘Hoezo: die bestaan niet?’ ‘Omdat wijzen wijs genoeg zijn om te netwerken. En omdat hun wijsheid mensen aantrekt. Zorg derhalve dat je wijs wordt voor je oud wordt, anders zul je je laatste jaren in eenzaamheid moeten verpieteren.’

Fijn. Sta ik daar met mijn streven om een eenzame oudere te adopteren in ruil voor een bescheiden deel van zijn of haar scherpzinnigheid. Als ik het sluitstuk van iemands leven wil opfleuren, zodat iedere gedachte aan levenseinde en levenseindeklinieken in de kiem wordt gesmoord, dient het voor honderd procent een offer te zijn. Geven en niets terug ontvangen. Ik word verwacht bij de man die klaagt dat er niemand meer komt, bij de vrouw die kniest dat er niets is om naar uit te zien, bij de man die in verstrooide zwijgzaamheid zijn tijd uitzit. ‘Onvoorwaardelijk’ blijkt het sleutelwoord van een dergelijke missie. In theorie wist ik dat wel. De praktijk is weerbarstig. 

Nu ben ik plichtsgetrouw op zoek naar een eenzaam, oud, niet al te wijs persoon. Terwijl ik speurend mijn omgeving scan, buig ik me inwendig nog even over de vraag hoe ík mijn ouderdom straks vorm zal geven. Een goede voorbereiding is tenslotte toch het halve werk. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons