Briefwisseling tussen Theodor Holman en 'God'

Twittertheoloog Alain Verheij reageert op 'brief aan God'

in Geloven

“Vindt U het gek, God? Vindt U het echt gek dat Uw rol in de Nederlandse samenleving feitelijk is uitgespeeld?” Dat schreef columnist Theodor Holman maandag in een column in Het Parool, naar aanleiding van het onderzoek ‘God in Nederland’. Blogger Alain Verheij schreef hem een ‘briefje’ terug: namens God zélf.

'Waar was U?'
In de column stelt Holman een aantal zaken aan de kaak, ten aanzien van God. “Waar was U toen er een jongetje aanspoelde op het strand?”, vraagt Holman, naar aanleiding van de schokkende foto die vorig jaar in het nieuws opdook.

De columnist is sceptisch over de resultaten van God’s “liefde en goedheid”. “O God, ik geloof dat het tijd wordt dat U tot ons bidt”, schrijft Holman. “Dat U ons om gunsten gaat vragen, om vrede gaat smeken. Want niet U, maar wij, mensen, kunnen daar iets aan doen”.

Briefje namens God
“Dat iedereen mij dood analyseert doen ze al sinds Mijn oude vriend Nietzsche, hoor”, grapt Verheij in zijn reactie 'namens God'. “Ik bén het jongetje dat aanspoelt op het strand, en aan jou vraagt: waar ben je, mens?”

'Eeuwig stervende'
Holman besluit zijn brief aan God: “U bent niet dood, maar eeuwig stervende”. Verheij reageert: “Mooier kon Ik het zelf niet verwoorden. God die zich laat kruisigen, telkens weer. Door Romeinse soldaten, door vieze priesters, door hypocriete christenhonden, door Amsterdamse columnisten. Omdat in die kleinheid, die dienstbaarheid het grote geheim zit. En omdat er na dat kruis een hoopvol gerucht door de massa’s ritselt: God staat ook weer op, en de mensen met Hem.”

Lees hier de columns van Theodor Holman en Alain Verheij.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons