Bijbellezen zonder bril

"Gelukkig en terecht lezen we niet 'eenvoudig', maar kijken we door een bepaalde bril"

Door mijn evangelische vriendinnetje werd ik (refo-jongetje) ingewijd in de evangelische wereld. Ik kwam in een kerk waarin alles anders was dan in de mijne. Alles was leuker: aardigere mensen, hippere dienst en een dominee die je ‘oom’ mocht noemen: de oominee. Kortom, een warm badje, zoals ze dat bij de baptisten zo mooi zeggen.

Ik ging met haar mee naar ‘de jeugd’. Een hippe jeugdleider met bijkans nog hippere bril deed de Bijbelstudie. Hij begon: ‘In tegenstelling tot andere kerken waarin allerlei theologie (vies woord!) wordt verkondigd, gaan wij eenvoudig lezen wat er staat’. Dat werd met evangelische nadruk gezegd. Eenvoudig lezen, hoe simpel kan het zijn? Tweeduizend jaar nagelaten door het christendom, maar wij stonden op het punt het te gaan doen. Stille huiver ging door de groep: wie waren wij, dat wij dit mochten meemaken? Een deemoedige dankbaarheid vulde de ruimte. De jeugdleider drukte zijn bril tegen zijn neus. Iemand snikte.

Het klinkt misschien mooi, maar het is gewoon dom. Omdat het niet zo eenvoudig werkt. Als we ‘eenvoudig lezen’ en doen wat er in de Bijbel staat, dan moeten ongestelde vrouwen in de schuur slapen, mannen bidden met geheven handen en elkaar lustig zoenen als begroeting, en zouden we homo’s moeten stenigen. Gelukkig en terecht lezen we niet eenvoudig maar kijken we door een bepaalde bril naar de Bijbel. Die bril geeft context aan individuele teksten, waardoor je die in een groter geheel kunt zien. Dat heet (mooi woord!) theologie. Iedereen heeft zo’n bril. Dat is helemaal niet erg. Het gaat er wel om dat je je bewust bent van je bril.  De jeugdleider vergat dat domweg: ‘Iedereen heeft een bril, behalve ik.’ Dat is kortzichtig, bijziend. Dan moet je juist een bril.

Het werkte ook niet. De jeugdleider raakte al snel verstrikt in discussies over de dingen die we toch eenvoudig konden lezen en gehoorzamen. Het bleek complexer dan hij dacht. Hij probeerde met verhit hoofd de discussie in zijn richting te buigen. Tevergeefs. Zijn bril besloeg helemaal. Hij kon niet eens meer eenvoudig lezen wat er stond.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons