Arnhemmers vertellen over Jezus in film 'The Outlaw'

in Mediatips

Afgelopen zaterdag werd de korte film ‘The Outlaw’ gelanceerd, waarin bekende Arnhemmers aan het woord komen over Jezus. Zo vertellen onder anderen motivatietrainer Emile Ratelband, voormalig seksondernemer Rudy Kousbroek en imam Bahaeddin Budak over wie Jezus voor hen is. We bevroegen de Arnhemse filmmaker Ferdinand van Dam over het project.

“Ik vind het mooi om het gesprek over Jezus in mijn stad te openen, en dat werkt nu al”, vertelt Ferdinand van Dam. “Vrienden vragen me waarom ik dit project gestart ben, en ze geven hun eigen mening over Jezus. Ze vragen zich soms af waarom ik mijn tijd en aandacht aan kerk en geloof geef en hebben het idee dat dat met sociale verplichtingen en groepsdruk te maken heeft. Ze zijn wel benieuwd naar het eindresultaat en het lokale karakter van de film helpt daarbij. Ik hoop dat ze in het filmhuis komen, of anders de film online zien. Ik ben benieuwd naar de gesprekken die volgen.”

Wie is Jezus voor uzelf?
“Voor mij is Jezus een sleutelfiguur in mijn geloof. Het basis evangelie geloof ik: Jezus werd onschuldig dood gemaakt in plaats van mij. Daardoor kan ik contact met God hebben. Tegelijkertijd is Jezus af en toe ook nog een raadsel. Bijvoorbeeld als Hij zegt: Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar verdeeldheid (Lucas 12). Ik heb dan stiekem behoefte aan een bijbelstudie die deze tekst weer glad strijkt, zodat er weer een lieve Jezus is. Aan de andere kant blijft Jezus spannend en is Hij meer dan de knuffel-Jezus die we van Hem gemaakt hebben, dus laat die bijbelstudie maar zitten”.

Hebben de reacties bij u tot nieuwe inzichten geleid?
“De imam zaagde me door over de Drie-eenheid. Ik dacht daarna wel dat het ook een ingewikkeld concept is. We belijden dat er maar één God is, die we de Vader noemen en dan is er ook nog zijn Zoon en zijn Heilige Geest. Maar het is één God. In mijn kerk wordt er vaak gebeden naar Jezus. Na het gesprek met de imam had ik meer de neiging om mijn gebed tot God te richten.”

Wat zou Jezus, volgens u, op Zijn beurt van Arnhemmers vinden?
“Mij is met de paplepel ingegoten dat Jezus van alle mensen houdt. Mijn primaire reactie op de vraag is dan ook: 'Jezus houdt van alle Arnhemmers'. Tegelijkertijd hield Jezus denk ik ook van de mensen die Hij ontmoette in zijn tijd hier op aarde. Maar Hij was meer dan een knuffelbare, altijd sympathieke man. Hij kon duidelijk optreden tegen onrecht, onechtheid en schijnheiligheid.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons