‘Aanslagen hebben nooit het laatste woord'

Predikant uit Brussels Schaarbeek wijst op echte troost

“De solidariteit die mensen tonen, is heel goed en mooi. Maar het geloof in Jezus biedt ons een dimensie méér.” Dat zegt Gottlieb Blokland, de Nederlandse voorganger van de Bethelkerk in de Brusselse wijk Schaarbeek, na de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

 

Blokland: “Op de dag van de aanslagen zei onze Belgische koning Filip in een toespraak: ‘We moeten kracht putten uit onszelf en geloof houden in onszelf.’ Nu ja, dat moet de koning ook zeggen, daar heb ik geen kritiek op. Maar in de kerk kunnen we wijzen op de échte kracht en de échte troost. Want hoe verschrikkelijk de aanslagen ook zijn, ze hebben nooit het laatste woord.”

Hoe is er in uw gemeente gereageerd op het nieuws van de aanslagen in de stad?
“De mensen die ik tot nu toe heb gesproken, vinden het vreselijk. Wat ons op dit moment (een dag na de aanslagen, red.) erg bezighoudt, is de vermissing van de kleinzoon van een van onze gemeenteleden. Hij ging juist die dag op reis naar Amerika. Sinds de aanslagen is er niets van hem vernomen. Het kan natuurlijk zijn dat hij bewusteloos in het ziekenhuis ligt en dat ze niet weten wie hij is. Maar we houden ons hart vast.”

Wat zeg je dan als predikant?
“Het verdriet en de pijn is zo immens, daar heb ik op dit moment eigenlijk geen woorden voor. Meestal lees je zoiets in de krant en gebeurt het op andere plaatsen. Maar nu het onze eigen gemeenschap raakt, is dat extreem dramatisch. Ik moet zoeken naar woorden.”

In de wijk waar de Bethelkerk staat, heeft de politie huiszoekingen verricht. Voelt u zich bedreigd, als christelijke gemeente in Schaarbeek?
“Nee. Schaarbeek is een begrijpelijke schuilplaats voor terroristen, omdat je vanuit hier heel snel op de luchthaven bent. Verder zijn we al heel lang kerk in deze moslimomgeving van voornamelijk Turken en Albanezen, en op de activiteiten die we organiseren komen allerlei mensen uit de buurt af. Daar hebben we nooit problemen mee gehad, ook nu niet. Op de dag van de aanslag heb ik de kerk opengezet, een paar kaarsen op de avondmaalstafel gezet en een bord voor de deur geplaatst met de tekst ‘Denk aan de slachtoffers’. Niemand heeft daar overigens gebruik van gemaakt, maar dat snap ik ook wel; de meeste mensen zijn moslim en stappen niet zomaar een kerk binnen, helemaal niet als er een groot kruis hangt." 

Zondag is het Pasen. Welke boodschap geeft u uw gemeenteleden mee?
“Als we misschien slecht nieuws krijgen, wil ik niet te triomfalistisch uit de hoek komen. Want dan is er een gemeentelid in diepe rouw en zien we als gemeente de schaduw van de dood. En toch, deze belofte is waar: ‘Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, Gij zij bij mij.’ Ook al zien we het niet en begrijpen we er niets van, we hebben een levende Here, die uiteindelijk de overwinning behaald heeft. Op Hem mogen wij zien.”

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: Belangstellenden staan stil bij een herdenkingsmoment voor slachtoffers, een dag na de aanslagen in Brussel (ANP).

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons