Werken aan je financiële zelfvertrouwen

Verstandig omgaan met geld

Je gevoel van zelfvertrouwen wordt door verschillende zaken beïnvloed. Geld speelt ook hier een belangrijke rol.

Wat is het toch lekker als je je bankafschriften bekijkt en ziet dat er meer dan genoeg op staat. Met gemak kun je alle rekeningen betalen. Misschien is er zelfs nog wel ruimte voor de luxe extra’s, zoals een kop koffie op het terras nemen in plaats van thuis, mooie kleding kopen, of om met vakantie te gaan. Het leven is goed wanneer het met onze bankrekening goed gaat, toch?

De Bijbel spreekt vaak over geld. God weet dat wij verstrikt kunnen raken in geld. Als iets is dat je zelfvertrouwen ondermijnt, dan zijn geldzorgen.

Hoe creëer je een financieel zelfvertrouwen?

1. Werk aan je emotionele behoeften

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen én geld uitsparen? Zorg ervoor dat je weet wat jouw emotionele behoeften zijn en doe er wat aan om die te vervullen. Breek met je verslavingen, hoe klein of onbenullig ook, want het zal je vrijheid geven en het scheelt je een hoop geld! De meeste verslavingen ontstaan doordat mensen proberen de pijn van eenzaamheid of het tekort aan liefde te verdoven.

Neem roken. Niemand begint met roken omdat het lekker is. Je begint met roken omdat je bijvoorbeeld nieuwsgierig bent, omdat je erbij wilt horen. Vervolgens wordt het een fysieke en mentale verslaving waar je aan vastzit. Misschien rook jij niet, maar probeer jij jouw emotionele gat te vullen door te veel kleding te kopen, of door tegen betaling pornosites te bezoeken? Of door te veel te drinken?

Weet je zeker dat jij jouw geld (of misschien beter gezegd: het geld wat God je gegeven heeft) aan je verslaving wilt besteden? Hoe kun jij (samen met God) je emotionele behoeften op een constructieve manier tegemoet komen?

2. Geef geld weg

De ene christen vindt dat we ons nog steeds aan de wetten uit het Oude Testament moeten houden, een ander zegt dat we in Jezus vrij zijn. Hoe het ook zij: door naar de principes van toen te luisteren, kunnen we leren hoe God over bepaalde dingen denkt. In het Oude Testament staat dat het goed is om je tienden te geven. In het Nieuwe Testament zegt Paulus dat we met een blijmoedig hart moeten geven. Waarom? Veel mensen zitten vast aan geld: ze zijn bang om tekort te komen of om geld te verliezen. De wereld zegt dat we vooral geld voor onszelf moeten verdienen, maar dat maakt hebzuchtig en geeft angst. Wanneer we leren om weg te geven, dan worden we vrij van de gedachte dat we zelf te tekort komen. Want wat is er mooier dan dat jij vanuit jouw overvloed mag delen met de mensen om je heen?

Hoeveel geld heb je nodig voor jou (en je gezin)? Hoeveel kun je weggeven en aan wie?

3. Leg een voorraadje aan

In het dierenrijk is het heel normaal om in de zomer al een voorraad aan te leggen, zodat je de winter goed door kunt komen. Spreuken 6:6-8: ‘Ga naar de mieren, luiaard, kijk hoe ze werken en word wijs. Hoewel er onder hen geen leider is, geen aanvoerder, geen koning, halen ze in de zomer voedsel binnen, leggen ze in de oogsttijd een voorraad aan.’ Daar kunnen we van leren: sparen voor als er slechte tijden komen. Net zoals Jozef aangesteld werd om voorraadschuren te bouwen. (Genesis 41) Hij verzamelde het overschot als buffer voor de mindere jaren die eraan zouden komen. Het verzamelen was geen doel op zichzelf.

In Matteüs 6:19-34 staat dat we geen schatten op aarde moeten verzamelen en dat God zal voorzien en dat doet Hij ook. Het is belangrijk om vooruit te kijken en te sparen en tegelijkertijd is het van belang dat we op God vertrouwen dat Hij zal voorzien. Soms valt er niets te sparen en mogen we uitzien naar hoe Hij elke dag geeft wat we per dag nodig hebben. En soms kan het zomaar zijn dat God je vraagt om je spaargeld op te nemen om aan een ander te geven… Luister naar Gods wijze stem in je hart en Hij zal je leiden op de goede weg die Hij voor jou voor ogen heeft.

Hoeveel heb je gespaard? Staat je spaartegoed je vertrouwen op God in de weg? Hoe zie jij dat God in jouw leven voorziet in wat je nodig hebt?

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons