"We kwamen in de armen van God terecht"

Openhartig interview met slachtoffers auto-ongeluk

Bij een heftig ongeval in 2014 overlijdt baby Noah, raakt vader Dennis verlamd en moeder Martine zwaargewond. Wim O. (48) rijdt met zijn auto in op een file voor een openstaande brug. Afgelopen vrijdag werd 2 maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 200 uur tegen hem geëist, maar zijn slachtoffers hebben Wim O. al vergeven.

Het was een emotionele middag in de rechtszaal. Wim O. bood huilend zijn excuses aan. De reactie van de slachtoffers, Dennis Ligtenberg (29) en zijn vrouw Martine de Graaf (30) was bijzonder te noemen. "Wim, ik verwijt jou niets. We hebben je vergeven. Ik hoop dat deze rechtszitting een afsluiting is van een vorig leven. Zowel voor ons als voor jou" aldus Dennis.

Opvallend was het verzoek van Dennis en Martine of Wim O. zijn taakstraf mag uitvoeren thuis bij het gezin Ligtenberg: "Dennis zit door zijn verlamming in een rolstoel, we zijn net verhuisd naar een aangepaste woning. Daar moet nog volop worden geklust."

God
Ondanks de heftige gevolgen vinden Dennis en Martine het 'fijn' dat juist zij werden getroffen door het noodlot. ,"Wij geloven namelijk in God. Meteen na het ongeluk hebben we allebei ervaren dat we in de armen van God terecht kwamen. Een heel veilig gevoel. Dat geluk heeft niet iedereen."

Jullie zeggen dat jullie ‘na het ongeluk in de armen van God terecht kwamen'. Op wat voor manier hebben jullie dit ervaren?"Het voelde alsof onze wereld instortte... maar er was geen gat. We ervoeren allebei God's nabijheid en we wisten dat Hij alle dingen doet meewerken ten goede voor hen die Hem liefhebben. Dag na dag heeft hij ons gedragen."

 

Hoe belangrijk is God voor jullie geweest tijdens jullie revalidatie?
“Zonder Hem zou er geen toekomstperspectief zijn. Het was zo'n zware periode, zo confronterend en we zijn tegen zoveel muren aangelopen, zonder Zijn genade was het ons niet gelukt.”

 

Zijn jullie wel eens boos geweest op God?
Dennis: “Hoe kan ik boos worden op een God die zelf het meest verschrikkelijke heeft doorstaan zodat we met Hem verzoend kunnen leven? Het was een geschenk dat we konden zeggen: 'beter dat het ons overkomt dan iemand die God niet kent, want dan kan die Hem ook niet de schuld geven.'
Ik vond het altijd al moeilijk om me afhankelijk op te stellen en te 'vragen', maar de afgelopen tijd moest ik bij héél veel dingen continue om hulp vragen. Daardoor was ik zeker wel eens boos en heeft het me wel doen schreeuwen naar God.”

 

Hoe kijken jullie naar de toekomst?
"Natuurlijk worden we nu behoorlijk opgeslokt door alles waar we mee geconfronteerd worden. Maar er ligt een hoopvolle toekomst voor ons klaar. Er komt een moment dat we ons aardse lichaam achter mogen laten en weer kunnen lopen, springen en dat we geen pijn meer zullen hebben..."

 

File-drama
Op 9 maart 2014 verliezen Dennis Ligtenberg (29) en Martine hun ongeboren baby Noah. Ook hun drie zoontjes op de achterbank zijn er slecht aan toe.

 

Het gezin Ligtenberg komt pas na een klein jaar weer bij elkaar. Dennis en Martine moeten maar liefst tien maanden revalideren, in verschillende centra. "De kinderen zijn al deze tijd bij opa & oma geweest. Ze moeten ons nu weer leren kennen", aldus Martine.

 

Tekst: Nathalie van 't Slot
Bron: Peter Winterman, Algemeen Dagblad (AD)
Foto: Marco de Swart

Op woensdag 16 maart waren Dennis en Martine te gast in de tv-talkshow Pauw. Bekijk het fragment hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons