Wat zanger Casting Crowns leerde van zijn ziekte

"Ik wilde niet gekend worden als de zwakke man"

in Mediatips

Een jaar geleden kreeg Mark Hall te horen dat hij een tumor op zijn nier had. Nu vertelt de zanger van de populaire worshipband Casting Crowns in een openhartig interview met Guideposts wat hij van zijn ziekte geleerd heeft.

Op het moment van de diagnose heeft Casting Crowns net een succesvol jaar achter de rug. Hun werk is bekroond met verschillende awards en hun laatste album Thrive is het bestverkochte album van 2014.

Brandend maagzuur
Daar komt abrupt een einde aan, als Mark voor brandend maagzuur de dokter bezoekt. Tot zijn verbijstering krijgt hij te horen dat hij een gevaarlijke tumor op zijn nier heeft. “Dan zeggen ze ‘Je hebt kanker’, maar je hóórt de onuitgesproken woorden ‘Je gaat dood’”, blikt hij terug op Guideposts. “Mijn hele wereld kromp in elkaar. Alles wat ik kon denken was: hoe sleep ik mijn familie hier doorheen? Hoe zorg ik ervoor dat ze geloven dat het goed komt?”

Na een operatie om zijn nier te verwijderen, blijkt dat de tumor een agressieve vorm van kanker is, die wonderlijk genoeg niet is uitgezaaid. Een enorme opluchting.

De zwakke man
Toch is het een grote uitdaging voor Mark om opeens aan de ontvangende kant van de gebeden te staan. Hiervoor was hij altijd degene die mensen in het ziekenhuis bezocht om ze te bemoedigen. “Mensen bezochten me en zeiden: ‘Het is in orde. Alles gebeurt met een reden. Hier is een klopje op je rug…’ Ik werd er doodmoe van.”

Maar al snel beseft de zanger dat God hem een waardevolle les wil leren. “Ik was te trots. Ik wilde niet gekend worden als ‘de zwakke man’. Ik realiseerde me dat ik hierover moest praten. Dus ik vertelde het mijn kerk, wat vrienden op de christelijke radio… en het volgende moment bad de hele wereld voor me!”

Fixen
Inmiddels is Mark helemaal hersteld en heeft hij zijn taken in de kerk en in zijn band weer opgepakt. Die kans wil hij graag aangrijpen om zijn geleerde lessen met anderen te delen. “Als iemand lijdt, willen we dat maar al te graag fixen voor ze. We denken dat we God moeten verdedigen. We geven ze miljoenen redenen waarom God nog steeds goed is. Maar misschien zitten ze daar helemaal niet op te wachten! Je hoeft er alleen maar te zijn, naar ze te luisteren, met ze mee te huilen. Je hoeft niet alle antwoorden op alle levensvragen te hebben.”

“Dit advies heb ik altijd aan mijn studenten meegegeven. Maar nu ik aan de andere kant gestaan heb, heb ik geleerd dat je de kerk ook maar gewoon de kerk moet laten zijn. Mensen willen helpen, maar zeggen niet altijd de juiste woorden. Maar toch: ze doen het uit liefde. Je kunt het niet alleen, je hebt anderen simpelweg nodig.”

Not a tear is wasted
In time, you'll understand
I'm painting beauty with the ashes
Your life is in My hands


Foto: Mark Hall en zijn gezin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons