Vluchtelingenkamp Calais mag nog niet ontruimd

Bijna 3.500 mensen in kamp aanwezig

in Christelijk Nieuws

De autoriteiten in Frankrijk mogen dinsdag niet met de geplande ontruiming van een illegaal vluchtelingenkamp bij Calais. Rechters hebben dat verboden, nadat was gebleken dat er veel meer mensen in het kamp verblijven dan werd gedacht.

De vluchtelingen kregen oorspronkelijk tot dinsdag de tijd om het zuidelijke deel van de zogenoemde jungle bij Calais te verlaten. Maar de ontruiming gaat voorlopig niet door, schrijft de Britse krant The Guardian zondag. Aanleiding voor het uitstel is een onderzoek door de liefdadigheidsstichting Help Refugees. Uit dat onderzoek bleek dat er 3.455 mensen in het zuidelijke deel wonen. Onder hen zijn 315 alleen reizende kinderen. De Franse autoriteiten hadden berekend dat er tussen de achthonderd en duizend mensen in het kamp wonen.

Diverse hulpverleners reizen daarom opnieuw af naar Calais met hulpgoederen. Eén van hen is Theresia Ruizendaal. Theresia: 'Ik heb zeker geen oplossing voor dit immense vluchtelingenprobleem. Ik weet ook niet waar deze mensen allemaal gehuisvest moeten worden. Hoe dat betaald moet worden of welk land de meeste vluchtelingen op moet nemen. Hoe de situatie in de oorlogslanden tot vrede gebracht kan worden. Ja, ik weet het wel: als Jezus terug komt, ja dan! Maar ondertussen, terwijl wij in afwachting zijn van Zijn komst, zie ik mensen die in de kou, de modder en de viezigheid zitten. Mensen zoals jij en ik. Kinderen die geen toekomst hebben, mensen die alles achter hebben gelaten opzoek naar veiligheid en vrede." 

En dus gaat een groep met 10 á 12 busjes vol hulpgoederen dit weekend naar Calais. De inzameling van goederen is al in volle gang. Theresia: "Mijn drijfveer om deze mensen een heel klein beetje te helpen komt van Jezus. Alleen Hij kan zoiets “op je hart leggen”. Ik bid voor de onvoorwaardelijke liefde die Hij heeft voor ons en die wij door mogen geven juist ook aan mensen in nood."

Op 27 en 28 februari, gaat de groep op pad, samen met een aantal vrijwilligers die zich 'Noodhulp Vluchtelingen Noord Frankrijk' noemen. De initiatiefnemers zijn werkzaam bij stichting Gave.

Theresia: "Ik wil al mijn broers en zussen oproepen om de volgende goederen te kopen om zo een bijdrage te leveren aan de grote problemen rond deze kampen."

Meer informatie: Noodhulp Vluchtelingen Calais

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons