Refo's trekken de wereld in

‘Het gaat refojongeren niet om de buitenkant’

in Geloven

Wat staat reformatorische jongeren te wachten als ze straks na het eindexamen in een seculiere wereld terechtkomen, buiten de vertrouwde omgeving van school en gezin? Documentairemaker Ingrid Kamerling volgt een groep ‘refo’s’ uit een VWO-examenklas die zich hierop voorbereidt.

Tot aan het eind van de middelbare school leiden veel ‘refo’s’ – zo noemen ze zichzelf ook – een betrekkelijk beschermd leven. Binnenkort is dat voorbij voor de leerlingen van VWO 6 op het Wartburg College (locatie Guido de Brès) in Rotterdam. Documentairemaker Ingrid Kamerling, die het milieu van deze jongeren van binnenuit wil leren kennen, volgt ze in deze spannende fase van hun leven. Zijn ze voldoende geworteld in hun geloof als ze straks de bescherming van het gezin en de reformatorische school moeten missen? Ze spreken erover met elkaar en hun docent in speciale lessen die hen hierop moeten voorbereiden, maar ook in hun persoonlijk gebed tot God.

Kostte het veel moeite om de jongeren zo dichtbij te mogen volgen? 
Ingrid: “Dat duurde best lang en bleef voor hen ook wel een spanningsveld, want mochten ze hun gebeden wel openbaar maken? Ook worstelden ze met de vraag of de opnames hun gebedsleven niet zouden beïnvloeden. Fragmenten die voor hen achteraf niet oprecht voelden, heb ik gewist, want het was niet hun bedoeling om te bidden voor de bühne.”Waarom fascineert hun wereld je zo?“Mensen praten altijd maar over de buitenkant van refo’s, hun kleding en de bezwaren in hun kring tegen vaccinatie. Ik wilde graag weten hoe hun persoonlijk contact met God eruitziet, maar was ook nieuwsgierig waarnaar ze verlangen en waar ze mee worstelen.”

Ben je anders tegen hun milieu aan gaan kijken?
“Zelf ben ik niet op hun manier gaan geloven, al vind ik hun oprechte, ingetogen geloofsbeleving heel mooi. Persoonlijk ben ik zoekende wat het geloof betreft. Kritische stemmetjes in mijn hoofd over hoe het met God en de Bijbel precies zit, kan ik niet het zwijgen opleggen. Maar de ‘zekere’ manier waarop deze jongeren geloven, lijkt me heel prettig.”

Maar in die ‘zekerheid’ blijven er nog genoeg worstelingen over?
“Dat merk je als je ze tot God hoort bidden en ze hun vragen bij Hem neerleggen. Dan ontdek je dat het hun niet om de buitenkant gaat. Ze kijken juist heel kritisch naar hun eigen intenties, ook als ze vooruitblikken op hun studie. Doen ze wel alles in gehoorzaamheid aan God? Wat ik ook mooi vond toen ik hun leefwereld leerde kennen, is de nadruk op ‘ouderwetse’ normen en waarden. Wat dat betreft zijn we in Nederland veel kwijtgeraakt.” 

Kolderdag
Het schooljaar nadert zijn einde. Ondanks examenstress en serieuze toekomstplannen valt er ook op een ‘refoschool’ genoeg te lachen tijdens ‘kolderdag’. Maar hoe zal het na de zomer verdergaan? Daar is Ingrid ook nieuwsgierig naar. “Het was zeer de moeite waard om deze jongeren zo persoonlijk te leren kennen. Daarom blijf ik ze ook volgen. In een nieuwe documentaire wil ik laten zien hoe ze zich in de ‘boze’ buitenwereld handhaven.”

3Lab: Na de zomer – zondagavond 21 februari, 0.10 uur, NPO 3

Tekst: Bart van Delen 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons