Refo-meisje wordt gogodanseres

“Ze was het mooiste meisje van de klas, maar ze was niet gelukkig”

in Mediatips

Mariska groeit op als oudste dochter in een goed reformatorisch gezin. Als Mariska 4 jaar oud is, ontstaan er spanningen tussen haar vader en moeder. Regelmatig is er geruzie en geschreeuw in huis. Haar ouders zijn zo druk met de problemen van het huwelijk dat er weinig aandacht is voor Mariska.

Als tiener zoekt Mariska die aandacht bij jongens. Ze heeft het ene na het andere vriendje. En het krijgen van jongens was ook niet moeilijk voor haar, weet oud-klasgenoot Joost te vertellen. “Ja, ze was het mooiste meisje van de klas. Zelfs van de hele school.”

Mooiste meisje
Mariska’s populariteit zet kwaad bloed bij de andere meiden in de klas. Ze negeren Mariska en gaan over haar roddelen. “Ze noemden haar een slet”, vertelt haar broertje. En Joost vertelt dat Mariska regelmatig voor gek werd gezet door haar vriendinnen. “Ja, ze sloten haar gewoon overal buiten.” Als Mariska zich niet gewenst weet in de klas en thuis weinig aandacht krijgt, zoekt ze contact met jongens buiten de school. Al snel wekt ze de interesse van mannen die zo’n 10 jaar ouder zijn en ‘s avonds het nachtleven bepalen in Sleeuwijk en omgeving. Deze jongens nemen haar mee in de wereld van uitgaan en drugs. En als 14-jarig meisje is ze al snel bezig met harddrugs.

Gogodanseres
In het nachtleven ziet Mariska dat meiden op het podium veel aandacht krijgen. Dit vindt ze zó interessant dat ze niet veel later zelf schaars gekleed het podium op gaat. Door haar goede looks is het niet moeilijk om boekingen te krijgen. De aandacht en het geld zijn in het begin zeer interessant voor Mariska en ze treedt steeds vaker op als gogodanseres. Kort daarna begint ze een eigen bedrijfje waarmee ze zichzelf en ook andere dames verhuurt.

Verandering
Maar de aandacht van mannen kan de leegte die ze van binnen voelt niet wegnemen. Daarnaast lukt het haar maar niet om van haar wietverslaving af te komen. Langzaam maar zeker gaat het bergafwaarts met Mariska. Ze wordt steeds magerder en ongelukkiger. En als haar ouders ook uit elkaar gaan, ziet ze het leven niet meer zitten.

Maar plotseling gebeurt er een klein wonder in het huwelijk van haar vader en moeder. Ze zoeken hulp een christelijke stichting. En daar waar er altijd ruzie was, wordt er ineens met elkaar gesproken. Mariska is hier zo van onder de indruk dat ze zelf ook hulp zoekt bij diezelfde stichting. Ze stort daar haar hele hart uit en plotseling als er voor haar gebeden wordt, verandert er iets bij Mariska. “Toen ervoer ik zo’n liefde en vrede en ik kreeg weer hoop. Alsof er een hele warme deken over me heen werd gelegd en toen dacht ik: “Wow, God bestaat en ik ben geliefd”, vertelt ze al huilend aan Kefah.

Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering op zaterdag 13 februari om 18.40 uur NPO2.

Bekijk de promo

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons