Paus suggereert: Trump is geen christen

"Iemand die alleen muren wil bouwen, is geen christen"

in Christelijk Nieuws

Op een persmoment na zijn bezoek aan Mexico heeft Paus Franciscus gesuggereerd dat hij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump "geen christen" vindt. "Iemand die alleen denkt aan het bouwen van muren, waar dan ook, en niet van bruggen, is geen christen."

Tijdens een persconferentie aan boord van het pauselijke vliegtuig, op de terugweg van Mexico naar Rome, werd Paus Franciscus gevraagd naar wat hij van de Republikeinse presidentskandidaat Donald J. Trump vindt, zo meldt de New York Times. De miljardair strooit in zijn campagne met bikkelharde uitspraken, onder andere over de Mexicaanse migranten in de VS. Volgens Trump moeten miljoenen illegale Mexicaanse migranten worden teruggestuurd naar Mexico, en moet er een muur tussen de VS en Mexico verrijzen om de migratie uit Mexico te stoppen.

Stemadvies
Op de vraag of de paus hiermee een stemadvies aan de Rooms-Katholieken wil geven in de VS, antwoordde hij ontkennend. "Ik zeg alleen dat deze man geen christen is als hij deze dingen beweert," zei Franciscus. "We moeten kijken of hij het echt zo gezegd heeft en tot dan geef ik hem het voordeel van de twijfel."

Islamitische Staat
Donald Trump reageerde onmiddellijk toen hem de uitspraak van de paus werd voorgelegd tijdens een campagne-bezoek aan South-Carolina, waar hij een debat bijwoonde over de Islamitische Staat: "Hun eerste doel is om in  het Vaticaan aan te komen. En als het Vaticaan wordt aangevallen kan de paus niet beters gewenst en gebeden hebben dan dat Donald Trump de gekozen president is", zo zinspeelde Trump op de aankondiging van IS dat hun volgende doel Rome is.

Voorbehoedsmiddelen tegen Zika-virus
Eerder heeft de paus tijdens zijn bezoek aan Mexico gesuggereerd dat vrouwen die door het zikavirus worden bedreigd voorbehoedsmiddelen kunnen gebruiken. De paus zei volgens de Mexicaanse krant El Universal deze week tijdens zijn bezoek aan Mexico, dat er een duidelijk moreel verschil is tussen het voorkomen van zwangerschap en het plegen van abortus.
De paus antwoordde op de vraag of voorbehoedsmiddelen niet 'het mindere kwaad' zijn tegenover abortus. Het doden van het ongeboren kind, abortus, is geen optie in de rooms-katholieke kerk en de paus stond daarom onder voorwaarden open voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen, aldus El Universal.
Het zikavirus waart momenteel rond in Latijns-Amerika en kan naar het zich laat aanzien grote schade toebrengen aan de hersenen van ongeboren baby's. Het wordt momenteel in veel Latijns-Amerikaanse landen afgeraden zwanger te worden. Een groot deel van de bevolking van Latijns-Amerika is rooms-katholiek.

Bron: The New York Times/ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons