Ontruiming 'jungle' Calais gaat door

Duizenden vluchtelingen moeten weg

in Christelijk Nieuws

De Franse rechtbank heeft donderdag het licht op groen gezet voor de gedeeltelijke ontruiming van nederzettingen van vluchtelingen aan de rand van de Noord-Franse havenstad Calais. De autoriteiten willen een deel van de chaotische nederzettingen, bijgenaamd 'de jungle', verwijderen. Meer dan duizend migranten die er bivakkeren moeten weg, onder meer naar een containerkamp in de buurt.

Aanvankelijk zou hier dinsdag werk van worden gemaakt, maar door klachten van migranten en actievoerders moest de rechter er zich eerst over buigen. Nu is bepaald dat de ontruiming door kan gaan, wordt verder geprobeerd de migranten te overtuigen dat het echt veel beter voor ze is naar de nieuwe behuizing te gaan. Ontruiming met behulp van geweld is nu niet aan de orde, beklemtoonden de autoriteiten van het betrokken departement Pas-de-Calais donderdag na de uitspraak van de rechter in Lille.

Die bepaalde ook dat enkele sociale ontmoetingsruimten, zoals plekken die zijn ingericht als school, kerk of moskee, met rust moeten worden gelaten. Calais is een verzamelplaats voor mensen die naar Engeland willen oversteken in hoop daar een bestaan op te bouwen. Velen denken dat in het Verenigd Koninkrijk werk te vinden is en dat het er in verhouding tot andere Europese landen makkelijker is zich te vestigen. Dat zou door eenvoudigere toelatingseisen komen en door het gebruik van de Engelse taal.

Het team van EO.nl/geloven bezocht afgelopen jaar de 'jungle' in Calais. Bekijk hieronder de reportage.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons