Moord Els Borst was 'goddelijke opdracht'

Bart van U. vermoordde minister om Euthanasiewet

in Christelijk Nieuws

Bart van U. heeft donderdag bekend dat hij oud-minister Els Borst in februari 2014 heeft gedood. Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en haar heeft omgebracht.

Van U., uit een orthodox-christelijk milieu, heeft volgens de rechtbank verklaard dat oud-minister Borst van Volksgezondheid verantwoordelijk was voor euthanasiewetgeving. De verwarde Van U. zou een ,,goddelijke opdracht'' hebben gekregen om haar te doden.

Abortus
Hij liet donderdagochtend voor de zitting in zijn zaak bij de rechtbank in Rotterdam geheel onverwacht weten dat hij wilde praten. Achter gesloten deuren werd Van U. daarna aangehoord.
Eerder weigerde hij iets te zeggen over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst. Van U. wordt ervan verdacht dat hij Borst (2014 in Bilthoven) en zijn zus Loïs (2015 in Rotterdam) heeft gedood.
Hij heeft eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. Naar eigen zeggen deed hij dat uit zelfverdediging. Zijn relatie met Loïs, die voor Van U. probeerde te zorgen, was volgens hem slecht. In de verklaring die hij over het doden van zijn zus heeft afgelegd, repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie.
Oud-minister Borst en Van U.'s zus werden beiden met veel messteken omgebracht.

'Het is volbracht'
Els Borst was als minister van Volksgezondheid verantwoordelijk voor de euthanasiewet, die in 2002 van kracht werd. In de wet werd bepaald dat hulp bij zelfdoding in Nederland onder voorwaarden is toegestaan. In een interview met NRC Handelsblad gebruikte Borst tot woede van veel christenen de kruiswoorden van Jezus: "Het is volbracht". Later bood ze hiervoor haar excuses aan.

Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold reageert op de website van D66 op de bekentenis van Bart van U. "Mijn meest bange vermoedens zijn vandaag helaas waarheid geworden. Het motief van de verdachte is schokkend en confronterend." 
Volgens hem symboliseert Els Borst alles waar D66 voor staat. "Ze is om het leven gebracht om haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie. Die gruwelijke werkelijkheid maakt het nog moeilijker haar dood een plek te geven."

Politieke moord?
Met deze bekentenis lijkt de moord op Els Borst op een 'politieke moord': ze is vermoord om haar politieke daden door iemand die het daar niet mee eens is. Wat het nog schokkender maakt is dat de moord vanuit een christelijke motivatie is gepleegd. Hoewel bijna alle christenen dit afkeuren, bestaat de kans dat aan deze moord blijft kleven dat er (politiek) geweld vanuit christelijke hoek bestaat in Nederland.

Commentaar
In het dagelijks commentaar geeft de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad aan dat 'moord nooit te rechtvaardigen is'. Het RD vraagt zich af of je in dit geval kunt spreken van een politieke moord, omdat Bart van U. "psychisch veel te ziek is".

Het blijft lastig wanneer iets een 'politieke moord' is. Zeker ook in dit geval: door de moord op Els Borst verandert er niets aan de politieke werkelijkheid - de euthanasiewet is al 14 jaar geleden aangenomen. 

Toch is het goed - om verwarring te voorkomen - expliciet uit te spreken dat wij (als christenen) deze moord ten zeerste veroordelen en niet vinden passen bij wat Jezus heeft voorgeleefd.

Bronnen: ANP/D66/Reformatorisch Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons