MissieNederland brengt angstspecial uit

Angst rukt verder op

in Christelijk Nieuws

Heeft angst ons als christenen in zijn greep en zo ja, hoe ga je daar dan mee om? Deze vragen komen aan de orde in het jongste nummer van IDEAZ, praktijkblad van MissieNederland over missionaire gemeenteopbouw.

In de angstspecial onder meer een steekproef naar angstgevoelens in drie christelijke gemeenten: de christelijk-gereformeerde Bethelkerk in Veenendaal, Volle Evangelie Gemeente Perspectief in Amersfoort en kerkplantingsproject Hoop voor Spangen van de IZB. Kerkleden lijken zich over het algemeen net zo te voelen als de gemiddelde bevolking. Landelijk maakt 63% van de bevolking zich zorgen om een terroristische aanslag. Alleen Volle Evangelie Gemeente Perspectief in Amersfoort wijkt daar echt vanaf met 36%. Voor een economische crisis zijn we allemaal aanzienlijk minder bang dan de gemiddelde bevolking.

Cognitieve gedragstherapie
Mieke de Boer is psychologe en vrouw van gemeentestichter Serge de Boer van Oase-West in Amsterdam. Zij vertelt dat angst ook een rol speelt in haar gemeente. “Gedijen gemeentestichters vaak goed in een nieuwe omgeving, het doorsnee gemeentelid heeft daar meestal best moeite mee. In een missionaire gemeente zijn allerlei angsten te overwinnen. De angst om anders te zijn dan andere mensen, de angst om werkelijk 'gek' te zijn voor Jezus, enzovoort.” Cognitieve gedragstherapie kan helpen, meent ze. Je kunt mensen laten onderzoeken of het terecht is dat ze bang zijn. Voor IDEAZ schreef ze een gedragsexperiment.

Home for Kurds
Bij migrantenkerk Home for Kurds in Rotterdam is angst een terugkerend thema, vertelt woordvoerder André Zwart. Op feestavonden is altijd beveiliging aanwezig. “Er zijn namelijk regelmatig bedreigingen, zowel verbaal maar soms ook fysiek."

Vrouwentheologen
Nieuw in IDEAZ dit jaar zijn de gedichten van Mark de Boer en de columns van Jos Strengholt en Johannes van den Akker. Ook besteden we in een serie van vier aandacht aan vrouwelijke theologen. Is hun vrouw-zijn een hindernis, en zo ja, hoe gaan ze ermee om?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons