'Kijk uit voor mannen met een donker uiterlijk!'

Blog van ds. Arie van der Veer

‘Kijk uit voor mannen met een donker uiterlijk! En houd ze op afstand.’ Weet je dat ik me steeds meer ga ergeren aan de berichtgeving in de Nederlandse media. Hoe eenzijdig. Vreemdelingen worden bijna afgeschilderd als jagende roofdieren op onschuldige prooien. Zij zijn heel gevaarlijk. En meisjes en vrouwen zijn argeloos en onschuldig.

Natuurlijk is wat ik nu beweer ook overdreven. Maar ik begin er wel genoeg van te krijgen. Waar zijn we in Nederland mee bezig? Allerlei groepen en mensen in de samenleving krijgen karikaturen opgeplakt. En ze gaan er in als koek. Ik noem er een paar:
Geestelijken zijn niet te vertrouwen. Zij knijpen de katjes in het donker. Bestuurders zijn graaiers. Alleen maar uit op eigen belang. En religie is de oorzaak van oorlogen in de wereld. Moslims zijn intolerant. En christenen niet meer van deze tijd. Jongeren gaan in onze tijd niet meer naar de kerk. De kerken lopen leeg. En heel dat departement van justitie is een grote slangenkuil.

Karikaturen
Die karikaturen ontstaan niet zomaar. Daar zijn argumenten en redenen voor. Maar er zijn ook tegenargumenten. Er bestaan ook mensen die niet zo zijn. Er zijn ook kerken die bloeien. Jongere die wel geloven. Moslims die fantastische buren zijn. Bestuurders die dag en nacht zich inzetten voor hun bedrijf of hun werk. Ik wil niet, als reactie met modder gaan gooien. Ik wil alleen schrijven dat ik me steeds meer een vreemdeling voel. Ik zal uitleggen wat ik bedoel!

Vreemdelingen
Ik moest deze week een studie maken van de 1e brief van Petrus. Een brief die hij schrijft aan ‘vreemdelingen’. En dan blijken er in die brief christenen te zijn die zich in de maatschappij van toen vreemdeling voelden: door hun geloof, door hun opvattingen. En dat gevoel bekruipt ook mij steeds meer. Christenen worden in Nederland zo langzamerhand gezien als Amish. Mensen die buiten de werkelijkheid staan. Ja, de werkelijkheid, de cultuur van blijkbaar een groot deel van Nederland. En daar hoor ik niet bij.

En ben ik nou echt een uitzondering? Een buitenbeentje? Een bezienswaardigheid? De media roepen dat de vluchtelingen maar moeten wennen aan deze Nederlandse cultuur. Maar wat is die cultuur? Is dat wat je proeft bij bepaalde televisieprogramma’s. Programma’s die - dat bleek vorige week weer - vaak niet zonder een item kunnen over seks. Conferenciers die het daar niet over hebben zijn een uitzondering. Wat is de Nederlandse cultuur? In ieder geval veelkleuriger dan wat de media ons laten zien. Dan denk ik aan christenen, maar ook aan niet christenen.

Ik ben een vreemdeling.

Omdat ik in Nederland christen wil zijn. Ik wil mij laten inspireren door wat Jezus heeft gezegd en gedaan. Proberen te leven zoals Jezus leefde. Vreemdeling in eigen land. Een uitstervend soort? Als je de media volgt lijkt dat wel zo. Ik geloof er niets van.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons