Kerk in 'Jungle van Calais' verwoest

Franse overheid komt toezeggingen niet na

in Christelijk Nieuws

Bulldozers hebben een moskee en een kerk in ‘de jungle van Calais’ met de grond gelijk gemaakt. Deze gebedsplaatsen stonden in een strook van 100 meter die de Franse overheid vrij wilde maken.

Eerder had de Prefectuur van Calais beloofd dat de kerk, de moskee en een school bij de schoonmaakactie zouden blijven staan. Deze toezegging werd niet nagekomen.

De kleine evangelische kerk, die veel weg had van een tent, is in oktober 2015 in het vluchtelingenkamp neergezet. Vorig jaar maakte de BBC hier nog opnamen voor het programma ‘Songs of Praise’.

Ook de redactie van EO Geloven bezocht de kerk afgelopen najaar. Daar ontmoetten we Mima uit Ethiopië, voor wie de kerk een houvast was: "De kerk betekent veel voor mij, op de kerk na is ons leven in de jungle een hel."

Teleurstelling
De voorganger van een Pinkstergemeente in Calais, Fabien Boinet reageerde teleurgesteld: “De kerk maakte het mogelijk om geestelijke, menselijke en psychologische steun aan de migranten te bieden. Geloof is essentieel voor hen. Zij hebben al niet veel. Nu wordt hen de mogelijkheid ontnomen om voor gebed samen te komen."

Scherpe afwijzing
De voorzitter van de CNEF, de Evangelische Alliantie in Frankrijk, reageerde ook. Hij heeft geen goed woord over voor de Franse overheid die de vrijheid neemt om anderen de vrijheid van godsdienst te ontnemen. Hij is van mening dat de verantwoordelijken meegaan in het klimaat van anti-godsdienstige hysterie. “Omdat de vluchtelingen niet aangevallen kunnen worden, probeert de overheid hen te beroven van wat hun hoop voedt.”


Bron: evangeliques.info  en christiantoday.com
Foto: Facebook.com/HelpRefugeesUK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons