Internetsite 'Staat Geschreven' stopt

Weblog wil 'slotmanifest' voor christelijk Nederland nalaten

in Mediatips

Staat Geschreven stopt. Het Nederlandse reliblog gooit per 19 maart 2016 de handdoek in de ring. Het blog heeft dan precies zes jaar bestaan. Tot 19 februari blijft een vaste redactie het blog vullen zoals dat de afgelopen maanden gebruikelijk was. Daarna volgt een slotmaand waarin de redactie terugblikt op jaren die verstreken zijn met de mensen die in die tijd belangrijk waren voor het blog.

Aan het eind van de slotmaand presenteren de schrijvers van het blog een slotmanifest, hun nalatenschap voor christelijk Nederland.

Webfish
Staat Geschreven won in 2011 de Webfish Award (foto), de prijs voor het beste christelijke website van Nederland. Oprichters Jaap Marinus en Erik Drenth schreven jarenlang een wekelijks commentaar op een bijbeltekst, bekend als ‘Vers op Vrijdag’. Zij deden dit destijds uit een orthodox en vrijzinnig perspectief. Die grenzen vervaagden, ‘Vers op Vrijdag’ sneuvelde, maar het blog bleef bestaan, versterkt door vaste krachten Geert de Rade, Hettie Clements en Alain Verheij.

Scrupules
Staat Geschreven stond bekend vanwege de scherpe toon, het eigenzinnige geluid, en de wil om zonder scrupules man en paard te noemen. "De hete hangijzers scoorden het best bij de achterban: Homo's in de kerk, kinderdoop en volwassendoop, avondmaal en een relletje op z'n tijd droeg ook altijd goed bij aan de bezoekersaantallen", meent hoofdredacteur Jaap Marinus. Dat nam niet iedereen de redactie in dank af, maar het onderscheidende geluid vestigde wel de naam van het onafhankelijke blog.
Het meeste stof waaide op na blogs (deze en deze) over Maasbach, zegt Jaap. "We vermoeden ook dat daar iets aan de hand is, maar welke journalist durft de uitdaging aan om daar eens in te duiken?"

Energie
Staat Geschreven stopt er niet mee omdat de bezoekersaantallen teruglopen. Integendeel, volgens de hoofdredacteur. "Verrassend genoeg hebben we dit jaar zelfs onze grootste hit gehad. Nee, we stoppen omdat ons leven en ons geloof zich verder hebben ontwikkeld. We hebben minder tijd en minder energie om te blijven doen wat we deden. Dan is het tijd om te stoppen.”

Facebook
Jaap Marinus blijft wel schrijven op het web: "Voor remonstranten.nl en delevenede.nl schrijf ik af en toe iets dat in lijn ligt met de thematiek van Staat Geschreven." Verder blijft de redactie op Facebook actief "zonder daar verdere ambities mee te hebben vooralsnog. De berichten van Staat Geschreven op Facebook en Twitter kun je straks vinden op social.staatgeschreven.nl."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons