‘In 10 jaar tijd 11.500 Nigeriaanse christenen vermoord’

Rapport Open Doors over christenvervolging in Nigeria

in Christelijk Nieuws

De afgelopen tien jaar zijn in Nigeria meer dan 11.500 christenen vermoord en ruim 13.000 kerken verwoest of gesloten. Dat maakt Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, vandaag bekend.

Tussen 2006 en 2014 zijn zo’n 11.500 christenen om het leven gekomen door religieus gerelateerd geweld. In 2015 kwamen daar nog ruim 4.000 doden bij. Ook werden maar liefst 13.000 kerken verwoest of gesloten. Tussen 2000 en 2014 sloegen 1,3 miljoen christenen op de vlucht.
Deze cijfers komen uit een onderzoeksrapport dat in Abuja, Nigeria, wordt gepresenteerd. Vertegenwoordigers van vrijwel alle kerken in Nigeria scharen zich achter de conclusies van Crushed but not defeated (‘Vertrapt maar niet verslagen’).

Sharia-wetgeving
Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat aanvallen op christenen systematisch plaatsvinden. De voornaamste geweldpleger is Boko Haram. Deze islamitische terreurorganisatie is al sinds 2002 actief en heeft sindsdien haar territorium in Noord-Nigeria flink uitgebreid.
In de noordelijkste provincies van Nigeria is nu de sharia-wetgeving van kracht. In de middelste provincies eisten de Fulani herders christelijke doden. Zij staan erom bekend christenen te vermoorden en te verdrijven. Dit islamitische nomadenvolk heeft sinds 2011 steeds meer conflicten met christenen in Nigeria. Ook heeft de islamitische elite in Noord-Nigeria een flink aandeel in de christenvervolging. Die is voornamelijk verantwoordelijk voor de invoering van de sharia in twaalf noordelijke provincies.

‘Effect op kerk en samenleving groter dan verwacht’

‘Er ontstaat een kloof’
“De impact op de kerk en samenleving is enorm,” stelt Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland. “Het geweld zorgt ervoor dat christenen zich niet meer onder moslims willen begeven. Er ontstaat dus een kloof in de Nigeriaanse samenleving.” Sommige christenen noemen het zelfs ‘suïcidaal’ om zich onder de moslims te begeven. Nigeriaanse christenen geven ook aan dat ze hun eten niet meer in islamitische winkels durven kopen, uit angst voor vergiftiging.
Ook de Nigeriaanse kerk lijdt zwaar onder de vervolging. “We zien dat de kerken hun maatschappelijke taak haast niet meer uit kunnen voeren,” vertelt Kraan. “Er is geen geld meer om armen te ondersteunen. Ook komen veel christenen simpelweg het kerkgebouw niet meer in. Ze zijn bang en getraumatiseerd.”

Hoopvol signaal
De voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN) is vandaag ook bij de presentatie van het rapport. De CAN is de grootste oecumenische organisatie van Nigeria en vertegenwoordigt vrijwel alle kerkgenootschappen. Kraan: “Dat vrijwel alle Nigeriaanse kerken vertegenwoordigd zijn en zich achter dit rapport scharen, is een hoopvol signaal. Het laat zien dat de kerk wel vertrapt is, maar nog niet verslagen. Het is trouwens niet alleen hoopvol, maar ook uniek. De kerk is namelijk erg lokaal georiënteerd: christenen in het zuiden van Nigeria hebben lang geen idee gehad van het lijden van hun geloofsgenoten in het noorden. Gelukkig is dat nu anders.”

Oproep tot actie
Met de presentatie van het rapport roepen Open Doors en de CAN de Nigeriaanse overheid op tot actie. In de Nigeriaanse wet is de vrijheid en gelijkheid van christenen gegarandeerd. “In Noord-Nigeria zien we daar nog nauwelijks iets van terug,” aldus Kraan. Ook roept de CAN op tot een einde aan het geweld en een terugkeer naar een ‘normaal leven’. In het rapport staan bijvoorbeeld aanbevelingen voor humanitaire en juridische hulp voor christenen. Ook pleiten Open Doors en de CAN voor een strikte scheiding tussen kerk en staat en tolerantie voor andersgelovigen in het onderwijs.
Nigeria staat dit jaar op plek 12 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Beeld: Wikipedia

Bijschrift:
Ouders van de bijna driehonderd meisjes uit Chibok die in 2014 door Boko Haram zijn ontvoerd. De meesten zijn nog altijd spoorloos.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons