“Ik was een goede evangelist, geen goede vader”

Joshua groeit op als crimineel zonder dat zijn vader het door heeft

in Mediatips

De vader van Joshua Kotadiny is een bevlogen evangelist. Vroeger was hij een gevreesde drugscrimineel, en verkocht hij zelfs zijn dope aan Mick Jagger van de Rolling Stones. Maar als hij tot geloof komt, verandert hij en wil hij de hele wereld winnen voor Jezus. Als evangelist trekt hij volle zalen, maar voor zijn gezin heeft hij te weinig tijd. En zijn zoon, Joshua is daar het grootste slachtoffer van..

Van zich af slaan
Als Joshua nog maar een jaar of vier is, verhuist het gezin Kotadiny naar de Verenigde Staten om er te wonen onder drugsverslaafden. Vader Ferry voelt zich geroepen om deze mensen te helpen. Het gevolg is dat Joshua opgroeit tussen slecht opgevoede kinderen en op jonge leeftijd gedwongen wordt om zijn mannetje te staan. Als hij ook nog op de ‘blanke’ lagere school wordt gediscrimineerd en uitgescholden voor ‘zwartje’ knakt er iets bij de kleine Joshua. Meer en meer gaat het kleine mannetje van zich af slaan. Als de familie Kotadiny na een paar jaar weer terug gaat naar Nederland is de kleine, lieve Joshua veranderd in een harde, boze jongen.

Beruchte straatbende
Het gezin gaat wonen in Amsterdam en in de laatste klassen van de lagere school is Joshua soms bijna niet te handhaven. Hij scheldt op leraressen, slaat klasgenoten en zet regelmatig de school op stelten. Hij maakt het zo bont dat hij vervroegd naar de middelbare school wordt gestuurd. Daar heeft hij al snel contact met oudere jongens die hem meenemen in de wereld van drugsgebruik, drugshandel en het beroven van winkels. Joshua en zijn vrienden vormen langzaam maar zeker een beruchte straatbende in de Amsterdamse wijk Gein.

''Ik dacht: dit wordt een die-hard crimineel''

Ouders 
Ondertussen hebben de ouders van Joshua helemaal niet door hoe erg het met Joshua is gesteld. “Ik was zo veel aan het spreken in kerken en jeugdgroepen en was zo weinig thuis dat ik niet zag dat Joshua afgleed. En als ik thuis was, ging hij gewoon braaf mee naar de kerk.”

Beroving en mishandeling
Het gaat met Joshua van kwaad tot erger, op een gegeven moment berooft en mishandelt hij een blanke student. Niet veel later wordt Joshua opgepakt.

Dit is het moment dat de ogen van de vader van Joshua open gaan. Zijn zoon wordt langzaam maar zeker dezelfde drugscrimineel die hij is geweest. En vanaf dat moment probeert hij meer thuis te zijn en gesprekken te hebben met Joshua. Maar zijn zoon is al ver heen en gaat door op zijn criminele weg. Regelmatig komt Joshua in aanraking met de politie. Zijn toenmalige advocaat vertelt: “Ik schrok toen ik het dossier van de 17-jarige Joshua zag. Ik dacht: dit wordt een die-hard crimineel.”

Verandering
Op een gegeven moment ontdekt de vader van Joshua dat zijn zoon drugs bij zich heeft. Vader Kotadiny denkt niet lang na en gooit de drugs in de wc. Dit levert Joshua grote problemen op met andere grote criminelen. Om te vluchten voor deze gevaarlijke mensen gaat Joshua mee naar het kamp van de kerk. En langzaam maar zeker verandert er iets in Joshua tijdens dit kamp. Hij ontmoet mensen die vol passie voor God zijn en hij proeft dat het echt is. Als er op een gegeven moment een oproep wordt gedaan, loopt de stoere Joshua naar voren en geeft zijn leven aan Jezus. In deze aflevering van De Verandering zie je hoe het verder met Joshua is gegaan en hoe hij reageert als zijn vader sorry zegt, voor het niet aanwezig zijn in het leven van zijn zoon.

Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering, zaterdag 27 februari om 18.40u op NPO2.

Bekijk de promo:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons