Goed nieuws uit Egypte

Nieuwe bijbels en boeken voor verwoeste kerk

in Christelijk Nieuws

Terwijl veel Nederlanders in 2013 genoten van hun zomervakantie, sloegen radicale moslims hard toe in Egypte. Tientallen kerken, winkels en andere gebouwen van christenen werden in brand gestoken en verwoest. Ook de kerk van ds. Sameh Ibrahim werd in brand gestoken.

"Het was alsof ik door een oorlogsgebied liep," vertelde ds. Ibrahim destijds over die ene woensdag in augustus 2013. Net als tientallen andere gebouwen van christenen in Egypte, werd zijn kerk in brand gestoken door radicale moslims. Acht mannen op motoren en een tuktuk, bepakt met jerrycans benzine, waren voor de deur gestopt. De bovenverdiepingen van de kerk werden in brand gezet, de ruimte voor kinderwerk en de bibliotheek, en tot slot de kerkzaal.

Toen Miranda Tollenaar - toentertijd medewerkster van Jeugd met een Opdracht - in oktober 2013 de Presbyteriaanse Gad al-Saye kerk bezocht, realiseerde zij zich dat het dominee Sameh Ibrahim heel lastig wordt gemaakt. Naast aanzienlijke andere schade waren de 2000 Bijbels, lied- en studieboeken die in zijn kerk een bibliotheek vormden, in vlammen op gegaan.

Ze besloot toen meteen om tot actie over te gaan en plaatste een oproepje: “Wat een aanmoediging zou het zijn als deze dominee deze boeken zou kunnen vervangen. En dit is zeker mogelijk!  Als we deze jonge dominee uit Minya – de stad die het zwaarst getroffen is door brandstichtingen – met elkaar zouden helpen, dan is het bedrag van € 7.250 zo bij elkaar”.

Miranda vertelt: "Samen met onder andere EO Metterdaad/EZA, Joel Voordewind, Jeugd met een Opdracht en zo'n twintig particulieren hebben we geld ingezameld, zodat ds. Sameh Ibrahim alle boeken die in de brand zijn opgegaan zou kunnen vervangen. Afgelopen weekend stuurde hij een bericht waarin hij vertelde dat hij met een aantal jongeren uit zijn kerk naar Cairo was afgereisd om de boeken te kopen tijdens de jaarlijkse Christelijke boekenbeurs. Over drie maanden wordt de kerk en de bibliotheek feestelijk heropend. Wat een goed nieuws!".

Speciaal voor het programma Jij bent Sterk maakte de EO destijds met William en de Egyptische zanger Rando Harvey een bijzondere uitvoering van de 'Justice Song'. De videoclip werd in de verwoeste Amir Tadroskerk in Egypte opgenomen.

Lees hier het hele verhaal van Sameh Ibrahim. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons