God voorziet

Omstandigheden hebben niet het laatste woord

Hoe ga jij met onzekere omstandigheden om? Krijgen deze grip op jou? Is het mogelijk om rust en innerlijke vrede te bewaren? Hoe krijg je dat voor elkaar?

Wanneer er een crisis dreigt, zijn veel mensen geneigd om naar God toe te gaan: ze voelen dat ze van Hem afhankelijk zijn en ze zijn op zoek naar hoop en naar vrede in hun hart. Tegelijkertijd zie ik dat mensen zich juist in tijden van crisis zorgen beginnen te maken. Wat nou als ik mijn baan verlies? Wat als ik geen inkomen meer heb? Wat als ik ziek word? God voorziet? Ja, vast wel, maar ik moet er zelf ook hard voor werken! Toch?

‘Wat zal ik nog zeggen? Wat hij mij beloofd heeft, doet hij ook. Ik zou mijn levensweg hebben vervolgd, gebukt onder mijn bittere lot. Maar mijn Heer zei: ‘Tijd om te leven!’ Al die tijd zal mijn geest in leven blijven. U geeft mij nieuwe kracht, u doet mij herleven.’ Jesaja 38:15,16

Op wonderlijke wijzen heb ik God in de afgelopen jaren aan het werk gezien. Hij antwoordt niet altijd op de manier die wij voor ogen hebben. Maar: wat heb je nodig? Vraag het God en kijk naar zijn (soms wonderbaarlijke) antwoorden uit.

1 Gods perspectief

Wanneer we ons met ons menselijke ‘wensenlijstje’ bezig houden, kunnen we al vrij snel denken dat we niet hebben wat we eigenlijk willen hebben of waar we er recht op zouden hebben. We zijn geneigd om ons eigen leven centraal te stellen. Wij vergeten dat we onderdeel zijn van een wereld en dat wij in een bepaalde tijdsperiode op deze wereld leven. Wij zien onze eigen tachtig jaar (als je die al krijgt), terwijl God over alle eeuwen heen kan kijken. God overziet het geheel. Hij zegt: ‘Mijn plannen zijn niet jullie plannen, en jullie wegen zijn niet mijn wegen – spreekt de HEER. Want zo hoog als de hemel is boven de aarde, zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven en mijn plannen jullie plannen’ (Jesaja 55:8,9). Durf je erop te vertrouwen dat Hij alles in zijn hand heeft en weet wat Hij doet?

Wanneer wat wij onze zekerheden noemen (bijvoorbeeld gezondheid, genoeg geld, goede relaties, diploma’s) wegvallen, dan worden we stilgezet en wordt onze afhankelijkheid van God duidelijk. God wil voorzien en Hij zal voorzien, maar soms wel op een heel andere manier dan wij bedacht hebben.

2 God vindt je hart belangrijk

De bijbel staat vol met beloften dat God voor ons zal zorgen. Hij had ooit een mooi paradijs bedacht waar de mens in nauwe verbondenheid met Hem zou leven. De mens zou alles hebben wat Hij nodig had. Door de zondeval kreeg de duivel macht over de wereld, waardoor er ziekte is en oorlog, hongersnood, eenzaamheid en noem alle nare dingen maar op. God wil ons nog steeds het goede geven. Natuurlijk wil Hij dat we gezond zijn, dat we gelukkig zijn, dat we goede relaties hebben en dat we vanuit overvloed leven. Maar wat God vooral belangrijk vindt, is je hart: Hij wil de eerste en belangrijkste plek in je leven innemen. Hij wil dat we beseffen dat ons hart genoeg heeft aan Hem, met welke situatie wij ook te maken hebben.

3 God is trouw

God zal je altijd vasthouden en je nooit verlaten, hoe zwaar of hoe moeilijk je omstandigheden ook zijn. Hij is een liefdevolle God die zielsveel van je houdt. In de Bijbel staan vele beloften die God ons gegeven heeft om aan vast te kunnen houden. In alles wat ik doe, put ik kracht en moed en nieuwe energie uit de tekst van Jesaja 40:31: ‘maar wie hoopt op de Heer, krijgt nieuwe kracht.’ Welke belofte uit Gods woord geeft jou nieuwe moed en hoop? God is trouw en het is zijn verlangen dat we ons aan Hem vastklampen en erop vertrouwen dat Hij zal voorzien, op welke manier dan ook. Roep Hem aan, open je hart, je handen, je oren en je ogen en ontvang…

 

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons