'God geeft van Zijn opdracht altijd een bevestiging'

Loren Cunningham, oprichter Jeugd met een Opdracht

in Geloven

Van iemand die de tachtig gepasseerd is, mag je de nodige levenservaring verwachten. Heeft diegene ook nog alle landen van de wereld bezocht, dan heet hij waarschijnlijk Loren Cunningham. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Loren elke vraag beantwoordt met een verhaal. Of, zoals hij zelf zegt: “Vraag me hoe laat het is, en ik geef je het verhaal van mijn horloge.”

Zijn korte biografie op zijn Twitter-account vermeldt dat Loren in elk land van de wereld het evangelie heeft gebracht. Deze twee weken bezoekt hij zeven Europese landen; morgen vliegt hij door naar Kiev, maar zijn drukke reisschema mat hem nauwelijks af. 

Hoe oud bent u?
“Ik ben in 1935 geboren, dus als je een beetje kunt rekenen, weet je hoe oud ik ben. Zo niet: ik ben veertig.”

Wat is de belangrijkste levensles die uw ouders u geleerd hebben?
“Luister naar God. Toen ik 7 was, gingen we elke zaterdagavond met het hele gezin zingen op straat. Mijn vader speelde gitaar en zong, en mijn moeder zong ook een zuilengalerij, omdat het te heet was om in de zon te staan. Opeens zei mijn moeder: ‘Kom, de Heer zegt dat het tijd is om te gaan.’ ‘Oké,’ zei mijn vader. Toen we aan de overkant van de straat stonden en in onze auto wilden stappen, kwam opeens de complete zuilengalerij naar beneden! Mensen overleden ter plekke. Ik dacht: mama hoorde God precies op tijd, ze gehoorzaamde en we werden gered. Dat patroon – God verstaan, gehoorzamen en actie ondernemen – heb ik later nog veel vaker bij hen gezien. Toen ik het boek Is That Really You, God? schreef, vroeg ik: is dit van U? Want dat weet ik niet altijd... Nu is dat boek in 131 talen verschenen.”

Cunninghams’ boeken staan vol met getuigenissen over Gods wonderen. Op de vraag welke hem het dierbaarst is, staart Loren met een zachte blik omhoog en neemt de tijd. “Goede vraag... Als ik Hem op Zijn prachtige, meest liefdevolle manier tegen mij hoor praten, wetend dat Hij van mij houdt – dát is het grootste wonder. Dat overkomt me best vaak. Soms is het een zachte stem in mijn hoofd, soms zijn het beelden, soms een droom. Het verraderlijke is dat het ook je eigen verbeelding kan zijn, of zelfs de duivel, maar God geeft van Zijn opdracht altijd een bevestiging.”

Corrie ten Boom
Als het gesprek op het leven na de dood komt, vertelt Loren dat hij een zeer reëel beeld van de hemel heeft. “Corrie ten Boom was eens bij ons in Hawaii om les te geven, toen ze erg ziek werd. Toen ik bij haar waakte, werd ze opeens wakker: ‘Loren, ben jij het? Ik dacht dat ik in de hemel was! Ik was met Jezus. De kleuren waren zó helder, en er waren allemaal kinderen! Jezus zei: Corrie, wil je blijven of teruggaan? Ik zei: nou, mijn werk is nog niet klaar, God – en toen werd ik wakker.’
Later, toen wij in Zwitserland woonden, belde Corrie ten Boom ons eens op en zei: ik word zaterdag 80, willen jullie vrijdag hierheen komen voor een dag van gebed? Ik heb het idee dat God mij nog een nieuwe bediening wil geven. Wij deden dat, en God zei die dag tegen me dat Hij haar nog tien extra levensjaren zou geven. Ze overleed op haar 90e verjaardag.”

Zou u Jezus een vraag willen stellen als u Hem ontmoet?
“Nee, ik heb het idee dat ik Hem redelijk goed ken. Ik zou alleen willen horen: goed gedaan.”

Hoe ziet u de tijd die u nog rest?
“Iedereen op aarde moet het evangelie horen, dat is geïmpliceerd in de grote opdracht. Met de tekst uit Marcus 16:15 is het bij mij allemaal begonnen: trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. Met God is alles mogelijk, als we ons hart met dat van Hem laten kloppen. Iedereen moet de Bijbel in zijn moedertaal kunnen lezen, en er zijn nog 1800 talen waarin de Bijbel niet geschreven is. Ik verwacht dat dit binnen nu en 2025 gaat lukken. Ik heb een uur met de paus gesproken en hij heeft zijn zegen gegeven om de Bijbel aan alle katholieken te geven. Ook ontmoet ik andere religieuze leiders. De grootste spirituele opleving ooit is denk ik al begonnen. Ik hoop dat ik het vervolg met mijn eigen ogen kan zien – hetzij op aarde, hetzij vanuit de hemel.”

Bron: EO Visie | nr7

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons