Film over misbruik Katholieke Kerk wint Oscar

‘Elke bisschop en kardinaal moet deze film zien’

in Christelijk Nieuws

Een verrassende uitkomst van de Oscar-uitreiking: de film Spotlight heeft de Oscar voor beste film gewonnen. Spotlight gaat over het onderzoek naar het misbruik in de Katholieke Kerk.

‘Spotlight’ vertelt het waargebeurde verhaal van journalisten van het Boston Globe Spotlight team die onderzoek doen naar een priester die wordt verdacht van het misbruiken van meer dan 80 jongens. Tijdens hun onderzoek stuiten ze op samenzweringen van advocaten en hooggeplaatste ambtenaren die het schandaal proberen weg te moffelen. En ook de kerk heeft geen fraaie rol: foute priesters worden overgeplaatst en met de slachtoffers wordt buiten de rechtbank een schikking getroffen. Tijdens de film zie je hoe het onderzoek ook de journalisten persoonlijk diep raakt.

Bijzonder is de toon van de film: regisseur Tom McCarthy had de Katholieke Kerk genadeloos kunnen afmaken, maar daar kiest hij niet voor. Geen clichés, maar een diep tragisch verhaal dat integer wordt verteld. ‘Elke bisschop en kardinaal moet deze film zien’, zei Charles Scicluna, voormalig Vaticaans hoofdaanklager in de misbruikzaken en de huidige bisschop van Malta, over de film. ‘Ze moeten begrijpen dat het aangeven de kerk zal redden, niet de omerta’ (geheimhoudingsplicht, red). 

Wil je Spotlight zien? De film draait nu in de bioscoop. 

Tekst: Marieta van Driel
Foto: Oscar.go.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons