Feestelijke jubileumuitzending BEAM Worship

‘Dit is muziek die mensen bij Jezus brengt’

in Geloven

Twee jaar geleden begon BEAM Worship, op de internetzender BEAM Radio. Toen de NPO daar de stekker uittrok, liet presentator Martine van der Spek zich niet van de wijs brengen: het programma bleef als podcast bestaan. Zondag 28 februari wordt het tweejarig bestaan gevierd: “Ik zet de speakers in de studio lekker hard. Doe jij dat thuis ook maar!”

“Er komt steeds meer goede worshipmuziek op de markt, vooral uit de VS. Daar maak ik mijn luisteraars graag deelgenoot van, want er zit heel veel talent in de christelijke muziek,” vertelt Martine enthousiast. Vroeger hoorde je nog weleens dat minder getalenteerde artiesten ‘dan maar’ de christelijke markt op gingen. Volgens Martine behoort dat langzamerhand tot het verleden. “Het niveau is heel hoog, zeker nu worship populairder wordt, ook in Nederland.”

Er was dus alle reden om door te gaan met BEAM Worship. Iedere zondagmiddag is vanaf 14.00 uur op internet een nieuwe uitzending te beluisteren, maar wanneer je dat doet en hoe, mag je helemaal zelf weten (zie kader). “Een groepje luisteraars zit er op zondagmiddag echt op te wachten,” merkt Martine. “Dat vind ik leuk, maar kies gerust je eigen moment. Dat is juist het voordeel van de nieuwe opzet! BEAM Worship luisteren kan gewoon de hele week!”

Waar komt jouw enthousiasme voor worship vandaan?
“Het is muziek die mensen dichter bij Jezus brengt, en ervoor zorgt dat ze Hem beter leren kennen. Supermooi om die rol te vervullen en mijn luisteraars in aanraking te brengen met deze muziek!”

Wat zijn jouw worshipfavorieten van dit moment?
“Ik luister graag naar Jon Foreman, en naar zijn band Switchfoot, hoewel ze niet helemaal in dit genre passen. Een echte worshipband die ik graag hoor, is Rend Collective, een Ierse groep die vorig jaar op de EO Jongerendag stond. Het mooie van hun nummer Boldly I Aproach You is dat er een groot ontzag voor God uitspreekt. Die diepgang raakt me, omdat het leven uit meer bestaat dan blijdschap.”

Je spreekt je luisteraars toe alsof je bij hen in de huiskamer zit. Hoe doe je dat?
“Door mezelf niet te presenteren als de presentator die het allemaal weet. Ik leg het makkelijkst contact door mezelf te zijn en een open houding aan te nemen. Het leven van een christen is nu eenmaal niet perfect. Geloven betekent voor mij ook weleens dat ik ergens over twijfel en als ik tijdens het presenteren een fout maak, laat ik die er gewoon in zitten.”

Trek je vooral een jong luisterpubliek of heb je ook oudere luisteraars?
“De nummers in die we in BEAM Worship draaien, trekken vooral jongeren aan, maar bij een recent concert van Hillsong in Amsterdam waren bezoekers van 15, maar ook van 50 jaar. Dus je ziet dat het worshipgenre ‘ouderen’ aanspreekt, al zit de muziek vol energie en zijn de beats soms vrij hard. Samen God aanbidden, verbindt mensen!”

Planetshakers te gast in jubileumuitzending
Zondag 28 februari is vanaf 14.00 uur de jubileumuitzending van het jarige BEAM Worship te beluisteren via EO.nl/beam onder ‘BEAM Muziek’. Een extra feestelijke uitzending met de Australische worshipband Planetshakers, die op zaterdag 4 juni zal optreden tijdens de EO Jongerendag!

Tekst: Bart van Delen 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons