De Holocaust is terug

Johan Snel over taalgebruik op de sociale media

De discussie over vluchtelingen is volledig ontspoord en voorspelt weinig goeds, vindt Johan Snel. "Waarom zijn we op sociale media zo eenzaam? Waar komt die bijna apocalyptische angst vandaan? Waarom is God zo dood?"

‘Adolf zet het gas aan.’

‘Weet je wat? We gunnen ze 1 dag en dan voor een vuurpeloton of vergassen.’

Zomaar twee citaten. Het gaat over vluchtelingen. Een week lang ben ik verzeild geraakt in een willekeurige Facebookgroep – er zijn er veel – van zelfverklaarde PVV’ers. Over vluchtelingen lees je steeds. Die moeten worden afgeslacht, vergast, door de kop geschoten, gecastreerd, verzopen en nog zo wat.

Er worden plaatjes gedeeld. Van Hitler, van mensen die vergeleken worden met apen, varkens en vooral veel ratten. De gaskamers komen langs, maar vaker nog lekke bootjes en verdrinkingsfantasieën (zo goed kunnen die ratten dus niet zwemmen).

Overal heerst dood en verderf. De Holocaust is weer helemaal terug, in de fantasie van velen.

,,Ook in mijn tijdlijn zijn politici zelden iets anders dan schoften, klootzakken en tuig''

Cybergetto
Deze week gaf vicepremier Asscher ons een inkijkje in wat hij, als ‘jood’ ook, allemaal naar z’n hoofd krijgt. Dat blijkt niet gering. Ook in mijn tijdlijn zijn politici zelden iets anders dan schoften, klootzakken en tuig.

Maar bij vluchtelingen gaan de spuigaten nog wijder open. ‘Ze een spuitje geven’ is nog bijna mild, want ‘uitroeien als beesten’ en ‘mosterdgas’ hebben de voorkeur. De tienduizenden die op dit moment Aleppo ontvluchten vanwege de Russische tapijtbombardementen, moeten vooral dood.

Intrigerend is de complete fantasiewereld: complotten en de meest bizarre hoaxen, vaak al jaren oud, geven de toon aan. Een cybergetto is het wel genoemd: mensen in dit soort groepen geloven het gewone nieuws niet en verschansen zich in bastions van het eigen gelijk: de wereld buiten bestaat niet meer, alles is één groot complot.

,,Geloof is de bron van alle kwaad''

Duivel
Ja, de haat is soms bijna demonisch. Maar misschien nog wel groter is de angst. Voor vluchtelingen, voor de politiek die al ons geld steelt, voor landverraders die vluchtelingen helpen.
Het is dan ook oorlog. Volgens sommigen zitten we er middenin, de ‘derde wereldoorlog’ valt vaak. En dat komt door het geloof, zoals het hier heet. Geloof is de bron van alle kwaad.
Obama is een moslim: de bewijzen worden aangesleept en grif geliket, er roert zich geen tegenstem. Vooral moslims (‘roei dat soort beesten uit tot de wortel’, ‘ik haat ze’) moeten het ontgelden, maar ook christenen zijn gevaarlijk. God is dood, maar de duivel heet ‘geloof’ en loert overal.

Gemeenschappen
Natuurlijk moeten we het politieke leiderschap dat dit losmaakt en dat intussen zelf oproept tot ‘revolte’, aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. Z’n aanhang neemt alles bloedserieus, weet ik intussen.

Je kunt je ook afvragen wat er met de mensen zelf fout gaat. Waarom zijn we op sociale media zo eenzaam? Waar komt die bijna apocalyptische angst vandaan? Waarom is God zo dood?

De oplossing ligt niet in de media, dat is me wel duidelijk. Alleen persoonlijk contact, gemeenschap, vertrouwen, kan de kloof overbruggen. We weten weer waartoe er christelijke gemeenschappen zijn op aarde. Ook bij ons hebben ze wat te doen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons