Campagne kerken voor christenen Midden-Oosten

'Hoop voor Syrië en Irak' wil onze betrokkenheid vergroten

in Christelijk Nieuws

Christenen in Syrië en Irak hebben het zwaar, dat weten we. Maar beseffen wij ons als Nederlandse christenen wel genoeg wat voor immense humanitaire ramp er in die regio plaatsvindt? Om aandacht te vragen voor de benauwde situatie van deze christenen, organiseren Nederlandse kerken en christelijke organisaties de campagne ‘Hoop voor de kerk in Syrië en Irak’.

De campagne wordt gevoerd met het logo van een afgeschoten kruis, waarbij de afgeschoten arm van het kruis is vervangen door het woord ‘hoop’. 

“Er wordt een hele cultuur uitgeroeid”, legt woordvoerder Klaas van der Kampde campagne uit aan het Nederlands Dagblad. Woonden er voorheen nog 1,5 miljoen christenen in Irak, nu zijn daar slechts 300.000 van over. “Het mag niet zo zijn dat over een paar jaar de kerk in Syrië en Irak is verdwenen en dat dan wordt gezegd: ‘We hebben het niet geweten, want jullie hebben niet op de deur geklopt’.”

Peiling
De actie start met een peiling van wat christenen weten van de kerken in het oorlogsgebied. De uitkomsten van dit onderzoek willen de deelnemende organisaties gebruiken om het gesprek aan te gaan met de politiek hoe de kerk in het Midden-Oosten meer steun kan krijgen. Zo zou geld voor noodhup bijvoorbeeld ook deels verstrekt kunnen worden aan kerken. Christenen wonen namelijk meestal buiten de vluchtelingenkampen, zo kunnen zij ook geholpen worden.

BemoedigingsactiesOok biedt de campagne materiaal voor gemeenten en parochies om aandacht te vragen voor kerken in deze regio. Open Doors wil ook concrete bemoedigings- en gebedsacties organiseren, zodat ook de mensen ter plekke meer besef krijgen van de betrokkenheid vanuit de Nederlandse samenleving.


Foto: Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen (2e L), bezoekt in oktober 2014 samen met aartsbisschop Bashar Warda Matti de St. Joseph kerk in de stad Arbil in Noord-Irak. De minister bracht een bezoek om te zien hoe Nederland hulp kan bieden aan de Assyrische christenen die zijn gevlucht voor de milities van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons