Bidden voor atheïst Dawkins: is dat zo gek?

Church of England bidt voor Richard Dawkins, achterban is 'not amused'

in Geloven

‘Prayers for Prof Dawkins and his family’: veel langer was het Twitter-berichtje van de Church of England niet. Toch riep het een storm aan reacties op, want een kerk die voor ’s werelds bekendste atheïst Richard Dawkins (74) bidt; dat kan toch alleen maar sarcastisch zijn?

Dawkins, auteur van de bestseller ‘God als misvatting’, had paar dagen eerder een kleine beroerte gehad. Hij is inmiddels aan de beterende hand, maar moet wel zijn tour in Australië en Nieuw-Zeeland afzeggen.

Misplaatste grap?
Toch houdt de tweet van de Church of England de gemoederen nog steeds bezig. Is het gebed voor een verstokte atheïst een misplaatste grap of juist een liefdevol christelijk gebaar? De Twitteraars zijn het er niet over eens.

“Het gebed voor Dawkins is oprecht”, reageert woordvoerder Arun Arora van het Engelse kerkgenootschap op de Twitterstorm. “In feite bidden christenen voor allerlei soorten mensen. Ze bidden voor hun vrienden en familie. Ze bidden voor hun gemeenschap. Ze bidden voor hun regering. Ze bidden voor terroristen, ontvoerders, gijzelnemers. Ze bidden voor criminelen, net zoals ze danken voor heiligen. Dichters schrijven poëzie, musici maken muziek, christenen bidden. En ze hebben lief.”

“En vrijdag was het gebed voor Richard Dawkins. Het zal je misschien niet verrassen dat ik vaak oneens met hem ben. Maar het gevaar is dat we Dawkins reduceren tot een ‘one trick pony’. Zijn opvattingen zijn genuanceerder dan zowel voor- als tegenstanders willen toegeven. Aan het eind van 2015 uitte professor Dawkins bijvoorbeeld publiekelijk zijn steun toe onze ‘Onze Vader-advertentie' werd verboden door bioscopen.”

Bioscoopadvertentie van Church of England

In uitersten denken
“Het feit dat er christenen zijn die Dawkins niet haten, verbaast mensen die in uitersten denken. Maar echt waar, ik wens Dawkins van harte beterschap. Ik hoop dat hij snel volledig zal herstellen en ik wens hem het beste. En ik zal ook voor hem bidden. Dat is wel het minste dat ik kan doen. 

Dawkins heeft nog niet gereageerd op de discussie. Wel vertelt hij in een audioboodschap dat de beroerte waarschijnlijk het gevolg is van stress. "De dokters hebben me aangeraden om niet meer verzeild te raken in controverses. Waarop ik moest vertellen dat ik niet echt talent heb voor het vermijden van controverses.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons