5 tips: zo bespreek je seks in de kerk

Relatiecoach Cocky Drost over seks-onderzoek

in Geloven

'Christenen zijn helemaal niet preuts!' Dat was het eerste wat ik dacht, toen ik de uitslag van het onderzoek van Els Gouman las. Een onderzoek over de beleving van seks door christenen. En of die beleving anders zou zijn dan die van niet-christenen.

Gouman vindt weliswaar een aantal verschillen, maar christenen zijn helemaal niet zo preuts. Hoewel ze wel vaak als preuts worden afgeschilderd. Ze hebben ongeveer even vaak seks als niet-christenen. Ze geven hun seksleven bijna een zelfde score (zo rond de 7). En jawel, ze gebruiken zowaar zelfs ook speeltjes! 

Mag het wel?
Wat mij vooral opviel aan dit onderzoek, is dat het woordje ‘mag’ vaak wordt gebruikt. ‘Christenen vinden het lastig om aan te geven wat wel en niet 'mag' op seksueel gebied’, ‘59% vindt dat porno niet mag’. Blijkbaar zoeken christenen toch naar toestemming of goedkeuring. Vinden christenen het moeilijk om te besluiten wat hun grenzen zijn, waar ze zich veilig of prettig bij voelen?
Ergens begrijp ik dat wel. De Bijbel is voor ons als christenen de leidraad voor ons leven – dus ook voor  ons seksuele leven. En het klopt: de Bijbel is niet altijd even duidelijk over wat wel of niet mag. Gelukkig niet. Dat biedt namelijk de ruimte en de vrijheid om zelf je grenzen te zoeken en te bepalen wat je wel of niet fijn vindt. Want waar de Bijbel wel duidelijk over is: van seks mag je genieten! 

'Van seks mag je genieten'

De Bijbel laat juist zien dat je als mens zelf na mag denken en zelf beslissingen mag nemen. Dat een veilige en gelijkwaardige relatie de belangrijkste basis is voor een gezond seksleven – en dat je daarbinnen zelf je beslissingen mag nemen.

Goed seksleven
Christenen zijn niet preuts. Christenen zijn normaal functionerende, seksuele wezens die zich nog wel eens kunnen laten inperken door de gedachte dat iets niet zou mogen. Misschien door schaamte, misschien door schuld. Ik ben er zelf van overtuigd dat als je binnen de veiligheid van je relatie gelijkwaardige en liefdevolle seks hebt, de vraag of iets ‘mag’ niet eens relevant is.
Volgens mij is dat de belangrijkste basis voor een goed seksleven. En dat zit absoluut niet in hoe vaak je het zou doen.

5 tips voor de kerk
Ik lees ook in het onderzoek dat één op de drie christenen erkent dat seks in zijn of haar kerk niet of nauwelijks bespreekbaar is.

  1. Benoem die dingen zoals ze zijn. Preek eens gewoon over seks in plaats van over ‘het 7e gebod’ of over ‘seksualiteit'
  2. Laat weten dat je van seks mag genieten
  3. Erken dat we seksuele wezens zijn en dat de gevoelens die seksuele wezens hebben heel natuurlijk zijn. Zelfs briljant bedacht om man en vrouw nog sterker aan elkaar te verbinden
  4. Durf toe te geven dat de kerk hier misschien een steekje in heeft laten vallen in het verleden
  5. Koppel seksualiteit aan de veiligheid van een relatie en laat mensen daarover nadenken: durf jij binnen de veiligheid van jouw relatie te blunderen, te excelleren en te groeien?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons