Werken aan je zelfvertrouwen

Met deze stappen kom je verder

Weet je dat het mogelijk is om meer zelfvertrouwen te krijgen? Je hebt zelfs een aantal sleutels in handen om er zelf iets aan te doen.

Met een groot zelfvertrouwen ligt de wereld aan je voeten! Zelfvertrouwen is letterlijk het vertrouwen dat je in jezelf hebt. En hoe groter het is, des meer veerkracht zul je hebben om niet alleen te genieten van de mooie momenten in je leven, maar ook om tegenslagen goed op te pakken. Je kent je kwaliteiten en je bent blij met wie je bent, waardoor je positief in het leven staat. Je bent niet bezig met hoe anderen hun leven leiden, maar je doet gewoon wat voor jou goed is om te doen.

Wil jij je zelfvertrouwen vergroten? De komende vijf weken gaan we aan de slag met het vergroten van je algemene zelfvertrouwen, maar ook met je zelfvertrouwen op het emotionele, fysieke, financiële en geestelijke vlak.

Zo krijg je meer algemeen zelfvertrouwen:

1. Denk in zelfvertrouwen

Met je gedachten kun je jezelf maken of breken. Kijk jij positief de wereld in of negatief? Is jouw glas half vol of half leeg? Henry Ford zei ooit: ‘Of je nu denkt dat je iets kunt, of denkt dat je iets niet kunt... je hebt waarschijnlijk gelijk.’ Je gedachten bepalen je gevoelens en die gevoelens bepalen je gedrag.

Afgelopen kerstvakantie zijn we gaan skiën met de kinderen. Maar omdat er weinig sneeuw lag (zeg maar: een klein laagje kunstsneeuw, verder niets), konden we kiezen tussen de baby-piste of een rood/zwarte piste. Onze oudste twee dochters deinzen daar niet voor terug, maar onze jongste dochter vond het toch wel een beetje spannend. Dus ik riep vrolijk: ‘Gewoon tegen jezelf zeggen: Ik kan het en ik ga dit doen!’ en ja hoor daar ging ze prima de berg af. Maar twee dagen later bleef ze maar zeggen: ‘Ik kan dit niet… Ik durf niet…’, nou je raadt het al: ze is op haar billen naar beneden gegleden, want ze weigerde van de berg af te skiën, terwijl ze het gewoon kon.

Welke gedachten denk jij?

2. Praat in zelfvertrouwen

In je spreken verraad je hoe je over jezelf denkt. Toen onze dochter zei: Ik kan het, ik kan het, had ze meer zelfvertrouwen, dan toen ze bleef roepen: Ik kan dit niet. Hoe moedig jij jezelf aan als je iets moeilijks of engs moet doen? ‘Joh sufferd, dit zou je toch allang moeten kunnen’, klinkt minder inspirerend dan ‘Kom op, volhouden, de aanhouder wint, ik weet zeker dat ik dit kan’, vind je niet? Jezelf bemoedigend toespreken geeft moed en vertrouwen. En hoe spreek jij over jezelf tegenover anderen? ‘Ik heb een soort van bedrijfje.’, of ‘Misschien zou je eventueel, twijfelachtig, wellicht wel een keer met mij uit eten willen?’ Hoe denk je dat het op de ander overkomt als je zo spreekt? Niet erg overtuigend, wel? Spreek woorden van geloof en vertrouwen uit en je zult merken dat je zelfvertrouwen zal groeien!

Hoe praat jij tegen jezelf en over jezelf?

3. Sta in zelfvertrouwen

Is het je weleens opgevallen dat mensen met zelfvertrouwen meer rechtop staan? Alleen al door je houding aan te passen, zul je je beter en sterker voelen. Let ook eens op je ademhaling. Is jouw ademhaling kort en hoog of juist diep en langzaam? Hoe dieper je ademhaalt, des te meer zuurstof krijg je naar binnen, waardoor je je energieker voelt. En nog iets: hoe vaak (glim)lach je? Lachen is ontzettend gezond. Alleen al door de spierbewegingen maak je positieve hormonen (endorfinen) aan, waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten. En hoe lekkerder je in je vel zit, des te meer zelfvertrouwen voel je. Dus lach en geniet!

Hoe is jouw houding?

Auteur Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons