Werken aan je fysieke zelfvertrouwen

De mooie kanten aan jouzelf

Wat kun je er zelf aan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen? In een serie van vijf artikelen geeft Carianne Ros tips om verder te komen.

Een groot fysiek zelfvertrouwen versterkt je algemene zelfvertrouwen. Is dit alleen weggelegd voor gezonde mensen? Welnee! Mijn man David heeft één halve arm, maar dit heeft hem nooit belemmerd om voor de dromen in zijn hart te gaan. Ja, soms wordt hij ermee geconfronteerd dat hij bepaalde dingen niet kan (zoals poepluiers verschonen… jaja, ik dacht ook dat hij zijn halve arm als excuus gebruikte, maar probeer maar eens met één hand zo’n luier te verschonen met een zeer bewegend kind), maar meestal gaat hij op zoek naar andere oplossingen. Net zoals iemand die blind is, vaak veel beter kan horen. Jouw lichaam kan meer dan je denkt!

3 tips om je fysieke zelfvertrouwen op te krikken:

1. Luister naar je lichaam

Je fysieke zelfvertrouwen vergroten doe je in eerste instantie door je bewust te zijn van je lichaam. Je lichaam is heel ingenieus gebouwd en het weet vaak heel goed wat jij nodig hebt, maar de meesten van ons hebben verleerd om naar ons lichaam te luisteren. Ga je slapen als je moe bent? Eet je omdat je trek hebt of omdat het 18.00 uur is? Ga je een rondje wandelen als je concentratie wegzakt of moet je gewoon door werken van jezelf?

Luister naar de grenzen van je lichaam en bepaal wanneer het goed is om die te respecteren (bijvoorbeeld op tijd naar bed gaan) en wanneer het goed is om ze te verleggen (bijvoorbeeld nog tien push-ups meer doen, om je spieren sterker te maken).

Wanneer je leert luisteren naar je lichaam, zul je merken dat je zintuigen scherper worden, waardoor je beter kunt genieten. Je bent je meer bewust van de kleine cadeautjes van het leven: Je voelt de warme zon op je gezicht, je hoort de vogels fluiten, je proeft de heerlijke chocola bij je kopje koffie, je ziet prachtige bloemetjes en je geniet veel meer van die liefdevolle knuffel die je krijgt. En wanneer je geniet groeit je zelfvertrouwen!

2. Kijk positief naar jezelf

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Focus je op je rimpels? Op je striae? Zie je de overbeharing? Of je frons tussen je ogen? Wat zie je?

Heb je enig idee wat anderen zien wanneer ze naar je kijken? Ze zien je stralende lach – niet je scheve tanden; je sprankelende ogen – niet die frons; je mooie taille – niet je dikke bovenbenen… oftewel: de meeste mensen kijken naar wat ze mooi vinden aan jou. Ja, er zijn ook mensen die alleen maar kijken naar wat lelijk is aan een ander, maar die mensen zitten zelf niet lekker in hun vel, anders zouden ze wel hebben aangeleerd om in liefde te kijken en niet vanuit oordeel.

Denk eens na: zijn dat de mensen waar je naar zou moeten luisteren om een groter zelfvertrouwen te krijgen? Nee. En dan nog iets: ben jij misschien zelf die persoon die oordelend naar jezelf kijkt? Kijk eens naar dit Engelstalige filmpje en besluit om vanaf nu voor altijd liefdevol naar jezelf te kijken!

3. Leef vanuit liefde, niet vanuit angst

Je fysieke zelfvertrouwen wordt ondermijnd, wanneer je je lichaam niet vertrouwt, doordat je bijvoorbeeld kanker hebt gehad, een miskraam kreeg of ‘ineens’ burn-out raakte. Dat moment waarop je lichaam ineens niet meer deed wat het zou moeten doen, kan een diepgewortelde angst geven.

Gods antwoord op welke angst dan ook, is zijn liefde (1 Johannes 4:18). Hij weet wat er in jouw lichaam gebeurt of is gebeurd. En het belangrijkste is dat je weet dat God bij je is – Hij laat je nooit in de steek. Hij was erbij toen jij in je moeders buik gevormd werd en eruit kwam met een halve arm of ogen die niet konden zien. Maar in liefde keek Hij naar je en Hij vindt je mooi zoals je bent. Hij was bij je toen je een miskraam kreeg. Hij is bij je wanneer je op dit moment ziek bent. En God wil je per dag geven wat je nodig hebt: kracht, wijsheid, liefde, moed, vrede, vreugde ondanks de omstandigheden… Leer je lichaam te zien als een instrument in Gods handen. Hij is een meester musicus; hoe vals jij jouw instrument misschien ook vind, God krijgt overal muziek uit! Laat je door Hem gebruiken en Hij zal jou zegenen, zodat jij anderen tot zegen kunt zijn.

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons