Werken aan je emotionele zelfvertrouwen

Hoe kun je weer opveren?

Je kunt er zelf iets aan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. In een serie van vijf artikelen geeft Carianne Ros steeds een aantal praktische tips waarmee je zelf aan de slag kunt.

Een van de ergste dingen voor een mens is niet gezien en niet gehoord te worden; als je als ‘afval’ gezien wordt door je omgeving. Dictatoren en onderdrukkers maken daar dankbaar gebruik van. Wil je iemand kapot maken? Maak van hem een ‘untermensch’, en er blijft niets meer van over.

Helaas gebeurt dit ook in gezinnen, waar kinderen klein gemaakt worden met woorden als: ‘Jij bent waardeloos, je kan ook helemaal niets. Jij groeit op voor galg en rad. Ik walg van je!’. Het zijn woorden die grote littekens achterlaten op een kinderziel. En het resulteert vaak in een slecht zelfbeeld. Maar hoeveel littekens jij ook hebt, er is een Grote Heler die zielsveel van je houdt.

Zo werk je aan je emotionele zelfvertrouwen:

1. Ontdek de patronen in je leven

Mijns inziens is het voor iedereen goed om op een bepaald moment op je leven terug te kijken oen m na te denken over: ‘hoe ben ik de persoon geworden die ik nu ben?’ Enerzijds kan het je helpen bewust te worden van de negatieve en slechte patronen in je leven, waardoor je een mogelijkheid hebt die te veranderen. Anderzijds laat het je ook zien wat mooi en goed was, zodat je beter zicht krijgt op wat je fijn vindt en wat je energie geeft. Hoe meer je bezig bent met de dingen die je energie geven en waar je blij van wordt, hoe meer zelfvertrouwen je ook zult ontwikkelen.

2. Ontmasker de leugens

Welke woorden zijn er over jou uitgesproken in je leven? Schrijf eens op wat er allemaal in je leven over jou is gezegd. Het kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Schrijf daarachter wat het effect is (geweest) op je leven. Welke woorden zijn leugens denk je? Bid ervoor dat de heilige Geest je hierbij helpt, want soms zijn de woorden zo ingesleten, dat je misschien niet beter weet dan dat je ‘dom’ bent of ‘waardeloos’. Maar is dit echt waar? Kloppen de woorden met wie je echt bent?

Meestal zijn het de negatieve woorden die eigenlijk leugens zijn. Maar het kan ook zijn dat er positieve woorden zijn gesproken die niet waar zijn; bijvoorbeeld de leraar die zo graag wil dat zijn zoon ook accountant wordt en daarom zegt dat zoon-lief zo goed is met cijfers, terwijl dat anders ligt en hij eigenlijk liever musicus wil worden.

3. Vraag God om je te helen

Bid dat God je emotioneel zal helen en je (weer) sterk zal maken. Hij kent jou door en door. Hij weet wat je hebt meegemaakt, want Hij was erbij. En hoe pijnlijk die gedachte soms ook kan zijn (‘waarom greep Hij niet in?’), het is ook heel bevrijdend, omdat je Hem niets hoeft uit te leggen. Hij zal je troosten en helen. Hij wil je oprichten, je laten zien hoe waardevol en kostbaar je bent in zijn ogen. En Hij zal je nieuwe kracht geven.

Het kan zijn dat er zoveel in je leven is gebeurd waardoor je kapot gemaakt bent, dat je er zelf niet uit komt. Ik zou je van harte willen aanraden om in dat geval ook hulp te zoeken bij een professionele christelijke psycholoog, therapeut of psychiater en/of bij het pastorale team van de kerk. Een gezond zelfvertrouwen kan zich pas echt ontwikkelen wanneer je emotioneel (zoveel mogelijk) geheeld bent.

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons