Wat deed David Bowie met geloof?

Overleden artiest provoceerde graag

in Christelijk Nieuws

Voor sommigen was Bowie een held, anderen hadden weinig met deze provocerende artiest. Hij maakte meerdere albums waarin godsdienstige thema’s terugkwamen. Met zijn muziek schopte hij bewust tegen allerlei heilige huisjes.

De artiest werd in 1947 in Londen geboren als David Robert Jones. Hij brak begin jaren zeventig in Engeland als popzanger door. De Britse popzanger is zondag omringd door zijn familie op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

De mens als god
Toen hij in 1992 trouwde vond hij zichzelf spiritueel. Hij zag zichzelf niet als een religieuze persoon. Hij vond het belangrijk dat zijn huwelijk in een kerkdienst ingezegend zou worden. Jaren later vertelde hij in een interview dat hij tot de conclusie gekomen is dat God niet bestaat en dat wij nu goden geworden zijn. Hij was daar overigens niet erg positief over: “Het enige wat wij als god gedaan hebben, is de bom uitvinden”.

Bowie als Jezus
Op meerdere momenten heeft hij in zijn carrière Bijbelse verhalen en kerkelijke thema’s in zijn werk opgenomen. Hij wist er dan altijd iets bizars van te maken.  In zijn video “The Next Day” bekritiseerde hij de kerk en gaf hij een absurde draai aan verschillende Bijbelse gegevens. Zo beeldt hij zichzelf in meerdere muziekvideo’s af als een Christusfiguur, met daarbij vormen van marteling, zoals de kruisdood van Jezus.

Vanuit het Vaticaan is gereageerd op het overlijden van David Bowie. Kardinaal Gianfranco Ravasi twittert de tekst uit een bekend nummer van Bowie: Space Oddity.

,,Ground Control to Major Tom. Commencing countdown, engines on. Check ignition and may God's love be with you.”

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons