Vermalen voornemens

Column van Timzingt

Half januari en alweer illusies armer. De goede voornemens vermalen in de waan van de dag. 'Change of heart comes slow', dicht Bono, en ik ben het wel met hem eens, na 36 van dit soort januari’s. Het is een weerbarstig proces, kom ik alweer achter.

Maar dat blijkt niet voor iedereen zo te zijn. Sommigen, gezegende gelukkigen, hebben niet zoals ik een stumperige wankelwedloop vol hobbels, bergen en vooral dalen. Zij gaan over glorieus gebaande rijkswegen met 130 kilometer per uur priority lane naar de eeuwigheid. Het zijn de lieden die alles gelukt. Dat steken ze niet onder stoelen of banken maar schrijven ze op in boeken, met steevast als ondertitel ‘in drie stappen naar…’ en dan ingevuld hoe je makkelijk het geestelijke of profane geluk kunt bemachtigen. 

In drie stappen naar maat 36, in drie stappen naar een zinderend liefdesleven, in drie stappen naar een geestelijke doorbraak, in drie stappen naar kinderen waar je je niet voor schaamt, in drie stappen. Meestal als volgt uitgewerkt. Stap 1: koop mijn boek, stap 2: doe precies wat ik zeg, stap 3: ervaar wat ik ervaar (herhaal stap 2 indien stap 3 niet werkt).

Hoe sympathiek simpel deze boeken ook mogen lijken, ze deugen voor geen meter. Ten eerste is zo’n boek vaak het verslag van een persoonlijk proces. 

Mooi dat het werkt voor de schrijver, maar dat is geen blauwdruk voor iedereen. Ten tweede ontkennen deze boeken simpelweg dat mensen hardnekkig complex en dubbelhartig zijn. Zelfs voor zoiets simpels als leren lopen heb je wel 1000 stappen nodig. Laat staan voor het aanpakken van ingesleten gedrag. Het tegenovergestelde wordt echter beweert. Het zijn drie simpele stappen: dat kan iedereen! Je bent toch een dom pantoffeldiertje als dat niet lukt? Je kunt het best, als je maar wilt. Dus volgens de stappenplanners ligt het aan ons. En dat is, ten derde, zwaar ongenadig en brengt mij helemaal van het padje. Dus weg met die stappenplannen!

Ik hoor u denken: maar dit zijn toch ook drie stappen? Precies! En mijn boek In drie stappen bevrijd van stappenplannen ligt morgen in de winkel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons