Vaticaan veroordeelt God-afbeelding Charlie Hebdo

God afgebeeld als moordenaar

in Christelijk Nieuws

Het Vaticaan noemt de omslagafbeelding van de nieuwste Charlie Hebdo-editie 'oneerlijk'. Het Franse satirische blad plaatste recent op de voorpagina een afbeelding van God, afgebeeld als terrorist met geweer.

Naast de omslagafbeelding van God kopt de redactie: ‘Een jaar later is de moordenaar nog steeds op vrije voeten’. In het blad, waarvan er deze keer een miljoen zijn gedrukt, schrijft de hoofdredacteur over geloof en secularisme, waaronder: “De overtuigingen van de atheïsten en de seculieren kunnen nog meer bergen verzetten dan het geloof van de gelovigen.”

Oneerlijk
Het Vaticaan reageert in haar dagblad L’Osservatore Romano op de afbeelding: "Charlie Hebdo kiest voor een trieste tegenstelling: enerzijds een wereld die steeds gevoeliger is voor politieke correctheid, bijna tot het gekke aan toe, maar die anderzijds niet wil erkennen of respecteren dat mensen in God geloven, ongeacht hun religie."

Geweld in naam van God
Volgens het Vaticaan zijn uitingen over het geloof zoals die van Charlie Hebdo ‘niet nieuw’. Ook herhaalt het Vaticaan dat religieuze leiders wereldwijd aangeven dat geweld in de naam van God godslasterlijk is. Ook de paus heeft dit al diverse keren gezegd, onder meer enkele dagen na de aanslag op Charlie Hebdo.

Kritiek
Niet alleen het Vaticaan heeft kritiek op de afbeelding van Charlie Hebdo. Ook in Nederland is er commentaar op het plaatsen van dergelijke afbeeldingen. Herman Finkers, die in zijn oudejaarsconference nog sprak over religiestress in de samenleving, noemde maandag in Dit Is De Dag dat Charlie Hebdo nu precies doet wat IS wil.

Bron: The Guardian
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons