Steeds meer Nederlandse Joden naar Israël

Toename van 39 procent ten opzichte van 2014

in Christelijk Nieuws

Vorig jaar zijn er veel meer Nederlandse Joden naar Israël geëmigreerd dan het jaar daarvoor. Vorig jaar vertrokken 85 Joden naar Israël: een toename van 39 procent ten opzichte van 2014.

Het immigratiecijfer is het hoogste in vijf jaar, meldt de Volkskrant naar aanleiding van cijfers van het Joods Agentschap Jewish Agency. “Joodse Nederlanders zijn meer bezig met de vraag of ze ooit zullen vertrekken” aldus Guy Muller van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) tegenover de krant . Toch spreekt ze nog niet van een 'migratiegolf' omdat 85 Joden op een gemeenschap van 45 duizend nog steeds niet veel is.

Antisemitisme
Volgens Muller is groeiend antisemitisme een reden voor het toenemende vertrek. Ron van der Wieken, voorzitter van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom: ‘Nederland was altijd een goed land, maar het klimaat is veranderd.'

'Israël is jullie thuis'
Ook vanuit andere Europese landen vertrekken steeds meer Joden naar Israël. Zo lag het Joodse emigratiecijfer in Frankrijk vorig jaar tien procent hoger. De aanslagen in Parijs spelen daarbij een grote rol. Begin 2015 riep de Israëlische premier Netanyahu alle Joden in Europa nog op om naar Israël te komen. "Joden worden in Europa simpelweg vermoord omdat ze Joods zijn. Deze golf van aanslagen houdt niet op. Ik zeg tegen de Joden in Europa: Israël is jullie thuis." 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons