Pro lifers trotseren sneeuwstorm voor 'March for Life'

Herdenking Roe vs Wade

in Geloven

Vele tienduizenden pro lifers hebben vrijdag in Washington een aangekondigde sneeuwstorm getrotseerd om deel te nemen aan de jaarlijkse March for Life.

De demonstranten lieten zich niet weerhouden door weerswaarschuwingen die snijdende kou en een dik pak sneeuw aankondigden. De jaarlijkse Mars voor het Leven rond 22 januari staat stil bij het beruchte Roe vs Wade-besluit waarmee het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1973 abortus legaliseerde.

Spijt van Roe vs Wade
Abortus staat de laatste jaren steeds meer onder druk in de VS. Sinds Roe vs Wade zijn naar schatting 53 miljoen Amerikaanse baby’s geaborteerd. Norma McCorvey, de vrouw om wie de uitspraak destijds draaide, heeft opnieuw laten weten dat zij spijt heeft van haar zaak. Zij is van voorstandster van abortus een actieve pro-lifer geworden.

‘Leven is waardevol’
De 20-jarige Rosalie Rwamakuba uit New York verklaarde tegenover het katholieke persbureau CNA dat zij deelneemt “voor degenen die dat niet kunnen”. “Ik wil hier al heel lang aan deelnemen. Ik denk dat het echt belangrijk is, omdat tegenwoordig de waarde van het leven niets meer voorstelt. Ieder leven, ongeacht hoe het is ontstaan of ter wereld komt, is waardevol. Wij zijn allemaal uniek. Er zal nooit iemand zijn als jij zoals er ook nooit iemand is geweest als jij,” schrijft het Katholiek Nieuwsblad.

Achteloos
De uit Nebraska afkomstige Benjamin Swanson (18) reisde meer dan 2000 kilometer om in de kou aan de mars deel te nemen. Hij verzet zich ertegen dat mensen zich zo gemakkelijk neerleggen bij abortus. Aanleiding is het verhaal van een klasgenoot die kort voor de kerstvakantie niet meer op school was gekomen. Toen haar na terugkeer werd gevraagd waar zij was geweest verklaarde ze achteloos dat ze een abortus had gehad. “Het schokte mij... Niemand had enig idee dat ze een abortus zou hebben. Het was bijna alsof zij haar verstandskiezen of amandelen had laten verwijderen.” De reden voor mij om deel te nemen is omdat abortus niet de norm mag worden. Iedereen verdient een kans om te leven.” Hij benadrukt ook het belang van steun voor vrouwen met ongeplande zwangerschappen.

Pro-life en pro-vrouw
Volgens LifeSiteNews zagen sommige groepen af van deelname vanwege de slechte weersvoorspellingen. Toch trotseerden “duizenden en duizenden voornamelijk jonge mensen de sneeuwstorm om hun steun voor het leven te tonen.” 

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons