Plaisier (PKN) doet afstand van jodenhaat Luther

'Het volste begrip voor Joodse gevoelens'

in Christelijk Nieuws

In een openhartig gesprek tussen rabbijn Raphael Evers en ds. Arjan Plaisier (PKN) heeft Plaisier zich gedistantieerd van de jodenhaat van Luther. Er werd onder andere gesproken over gemeenschappelijke problemen en hoe die kunnen leiden tot samenwerking.

Rabbijn Evers schrijft in deze blog over zijn ontmoeting met de PKN-scriba. De insteek van Evers was vooral om zijn gevoelens te delen over de viering van 500 jaar Reformatie (in 2017) door de PKN. Is er wel reden voor een viering als één van de hoofdrolspelers van de Reformatie joden haatte?

'Joden zijn leugenaars'
Luther wordt geprezen voor zijn campagne tegen misstanden in de katholieke kerk aan het begin van de zestiende eeuw. Naar aanleiding hiervan ontstond tijdens de zogeheten Reformatie mede onder leiding van Luther de protestantse kerk. De Duitser had echter ook een sterke anti-joodse kant. Zo schreef hij het boek 'Over de joden en hun leugens', waarin hij onder meer zegt dat synagogen in brand moeten worden gestoken. Volgens rabbijn Evers: 'Luther had op zijn zachts gezegd last van antisemitische aanvechtingen.'

Volop begrip
Plaisier had in het gesprek 'het volste begrip voor de Joodse gevoelens bij de Nederlandse herdenking van 500 jaar Reformatie.' De scriba distantieerde zich van de uitspraken van Luther. Hij wil dat in de aanloop naar de viering in 2017 woorden voor dit onderwerp worden gevonden.

Dit staat in contrast met de eerdere uitspraken van Plaisier. Toen Joodse vertegenwoordigers hem verzochten om excuses te maken voor de jodenhaat van Luther reageerde hij terughoudend. In juni 2015 vertelde hij in het Nederlands Dagblad dat hij hiervoor 'niet meteen excuses zou maken omdat daarom wordt gevraagd.'

Verdere discussie
Op 8 februari is er een bijeenkomst met verschillende Joodse gesprekspartners en vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk. Ook Plaisier en Evers zullen daarbij aanwezig zijn. Daarin moet de nadruk te komen liggen op bindende elementen. Ook is er het voornemen om een serie 'brainstormende activiteiten' te starten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons